Kommuner advarer: Små byer truet af boligkollaps.

Seks midt- og vestjyske kommuner advarer by-, bolig-, og landdistriktsministeren om, at de almene boliger i de mindre byer er truet af kollaps.

29092014bolig.jpg

Bunden er ved at blive slået ud af det almene boligmarked.

Det mener i hvert fald Lemvig, Holstebro, Ringkøbing-Skjern, Herning, Struer og Ikast-Brande Kommuner, som nu opfordrer by-, bolig-, og landdistriktsminister Carsten Hansen (S) til at finde en løsning.

Kommunerne frygter, at tusindvis af lejere risikerer, at huslejen stiger eksplosivt, eller at deres boligselskaber går konkurs.

Mange tomme boliger

Problemet er, at mange almene boliger i især de mindre byer i kommunerne står tomme.

Det sker, fordi borgerne søger ind mod de større byer, og derfor er der ikke så stort et boligbehov i de mindre byer.

Ifølge kommunerne har fem af de seks kommuner problemet tæt inde på livet.

Det almene boligselskab BoMidtVest er tæt på konkurs. Ud af selskabets 3600 lejemål stod 89 af dem ledige pr. 1. september 2014.

De tomme lejemål er koncentreret i nogle få afdelinger i de mindre byer, og hvis disse afdelinger går konkurs, risikerer man, at hele boligselskabet går konkurs.

Store stigninger i huslejen

Et alternativ for at forhindre en konkurs vil så være at hæve huslejen blandt de øvrige lejemål i boligselskabet. Men det advarer kommunerne også mod.

Kræver handling fra ministeren

De seks kommuner opfordrer derfor by-, bolig-, og landdistriktsminister Carsten Hansen (S) om at tage affære, så stat, kommuner, realkreditinstitutter og de almene boligselskaber kan finde en løsning på problemet.

De seks kommuner ønsker at rive tomme boliger ned og derved fjerne overkapaciteten i lejeboligerne.

Hvis boligselskaberne går konkurs risikerer kommunerne at miste et tocifret millionbeløb.