Kommune vil ikke undersøge vej nærmere for asbest

Nabo til vej, der er fyldt op med knuste murbrokker, har påvist asbest i ét stykke tagplade. Kommunen mener ikke, at de skal gøre yderligere.

Bo Skelmose vil have kommunen til at undersøge fyldet i vejen, der fører ned til en vindmøllebyggeplads.
Bo Skelmose vil have kommunen til at undersøge fyldet i vejen, der fører ned til en vindmøllebyggeplads.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Tagpladestykker er lige nu et stridspunkt mellem en række borgere fra Hemmet og Ringkøbing-Skjern Kommune. De kan indeholde sundhedsskadelig asbest, og der er fundet flere stykker i det vejfyld, der udgør vejen ned til en vindmøllebyggeplads i Hemmet. 

Bo Skelmose, der er nabo til vejen, vil have den nærmere undersøgt, men det vil Ringkøbing-Skjern Kommune ikke. 

- Det er ulovligt. Og det nytter jo ikke noget, at man bare kan gøre, som man har lyst til, og kommunen så bare siger, at det er en bagatel. Man er jo nødt til at sige, at det ikke holder, siger Bo Skelmose. 

Vejen fører ned til vindmøllebyggeriet Holmen 2 i Hemmet. Den er blevet forstærket med knuste murbrokker, så den kan holde til den tunge transport. Blandt murbrokkerne har Bo Skelmose fundet stykker af tagplade. Det fik ham til, af egen lomme, at betale 1.000 kroner for en undersøgelse. Den slår fast, at der er asbest i et af stykkerne. 

Efterfølgende har kommunen selv fundet 11 stykker tagplade på vejen. 

- Når man har fundet 11 stykker af sådan noget her, så er der jo 100 procent sikkert meget mere i det, der er knust. For eternitplader springer, når man knuser dem, siger Bo Skelmose og holder et stykke tagplade op i hånden. 

Vejen er fyldt med knuste murbrokker.
Vejen er fyldt med knuste murbrokker.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Kommune: Vi har handlet efter bogen

I Ringkøbing-Skjern Kommune fastholder formanden for teknik- og miljøudvalget, at kommunen har handlet, som de skulle. 

- Det er jo vurderet fagligt. Jeg har haft mine myndighedsfolk dernede, og de har vurderet, at det ligger under noget, der er værd at gøre noget ved, siger Ole Kamp (V). 

Bo Skelmose ved ikke, om fundet er under bagatelgrænsen, men han synes ikke, at kommunen har været grundige nok. 

-  Det er ikke blevet undersøgt. Man har gået en tur herude og fundet nogle stumper og så sagt, at det er nogle bagateller, man har fundet. Men kommunen har ikke lavet nogle undersøgelser af vejen - om der er asbestfibre i det knuste materiale - det ved de ikke et klap om, siger han. 

2:02
Borgere fra Hemmet strides med Ringkøbing-Skjern Kommune om en vej, hvor de har fundet asbestholdige materialer.