Kommune støtter julefilm med 2,2 millioner kroner

Byrådet mener, at filmoptagelserne er ubetalelig reklame for byen.

Komiker Martin Buch spiller julemanden i den kommende film, der handler om julemanden og hans datter.
Komiker Martin Buch spiller julemanden i den kommende film, der handler om julemanden og hans datter.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Borgmester Torsten Nielsen var ikke i tvivl om, at byen skulle være med, da de hørte om den nye julefilm.

Det er nemlig ikke første gang, at Viborg Kommune har valgt at investere i en julefilm.

Filmen Emma og Julemanden fra 2015 blev set af 200.000 personer i biografen, og efterfølgende så 400.000 den i fjernsynet. Den var optaget i Viborg og fik støtte fra kommunen.

- Vi har fået målt, at den investering, vi lavede på den første film, den er kommet fem gange tilbage, siger borgmesteren.

Nu kommer der endnu en film, og denne gang er indsatsen blevet fordoblet. Hvor der blev brugt en million kroner på den første film, så har kommunen denne gang brugt 2,2 millioner på den nye film.

- Det er jo en fantastisk måde at fortælle historien om hele vores kommune. Man kommer i kalkgruberne, og man kommer i domkirken, forklarer Torsten Nielsen.

Flere besøgende

Da Emma og Julemanden blev vist i biografen, fik Viborg Kommune lavet en undersøgelse af, hvor godt biografgængerne kunne huske de forskellige attraktioner, der var med i filmen, og om de havde lyst til at besøge dem i virkeligheden.

Flest svarede, at de havde lyst til at besøge Mønsted Kalkgruber, og der har de kunne mærke en effekt.

- Sidste år havde vi en lidt uforklarlig stigning på næsten 10.000 gæster. Noget af det skyldes nok, at der var mange gæster i området, for det gik godt for feriehusudlejningen, men noget af det er altså uforklarligt, og det skyldes nok filmen, fortæller den daglige leder hos Mønsted Kalkgruber, Per Vegger.

Julemandens Datter har præmiere næste år.
Julemandens Datter har præmiere næste år.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Kritik af støtten

Det er dog ikke alle, der synes, at man skal bruge 2,2 millioner skattekroner på en julefilm. Enhedslisten stemte som det eneste parti i byrådet imod.

- Der er mange ting, som man kan bruge penge på. Man kan ansætte nogle flere lærere eller SOSU-assistenter eller skifte bleerne på de ældre lidt oftere. Det synes jeg måske, man skulle vægte lidt mere end det her, siger byrådsmedlem for Enhedslisten, Flemming Gundersen.

Det får dog ikke borgmesteren til at ombestemme sig.

- Det koster penge at tjene penge. At vinde en investering, der kommer fem gange tilbage, det er en god investering, forklarer Torsten Nielsen.

Den kommende spillefilm kommer til at have præmiere i biograferne i 2018.

2:07