Kommune fjerner tilskud til førskole

Friskolebørn i Holstebro skal i fremtiden ikke have tilskud til at gå i førskole på en friskole. Det kan spare kommunen for omkring en million kroner om året. Men manøvren rammer friskolerne og forældrene hårdt.

Friskole Ejsing
Foto: Troels Majgaard, TV MIDTVEST

Frederik på fire er et af de kommende friskolebørn på Ejsing skole, der bliver ramt af Holstebro kommunes planer om at spare på førskoleordningen, så kommunen kun giver tilskud til folkeskolerne.

Hvis spareplanerne føres ud i livet, skal forældrene enten selv betale for de tre måneder, børnene skal gå i førskole, eller også skal børnene ind på den kommunale skole i Vinderup.

- Det er ikke godt. Jeg håber virkelig, at der sker noget inden da, for det ser jeg ikke som en mulighed, siger Frederiks mor Mette Rocatis og uddyber:

- Det er jo absolut ikke barnets tarv, at de skal lære en fremmed skole og fremmede pædagoger at kende blot for tre mdr for at så skal herud igen, det er jo heller ikke det, der er visionen med en førskole. Det er jo lige præcis at få barnet til at være tryg i de nye omgivelser i den nye skole og ikke en helt fremmed skole, de alligevel ikke skal gå på, siger hun.

Over de næste tre år vil Holstebro Kommune gradvist fjerne tilskuddet til førskolegrupperne på friskolerne. Det vil give en besparelse på cirka en million kroner om året, som ellers ville ramme folkeskolen, der i forvejen er skåret ind til benet. 

- Det er selvfølgelig lidt ærgerligt, at man skal gå et andet sted i tre måneder, men det er det valg, forældrene har taget siger viceborgmester og formand for Udvalget for Børn og Unge Torben Gudiksen (B) med henvisning til, at tilvalget af en friskole er foregået frivilligt. 

Spørgsmål: Men kan det opvejes af, at I sparer en lille smule på bundlinjen?

- Jeg ved ikke, om en halv million eller en hel million eller 950.000 kroner, som vi snakker om her, er lidt at spare, men det er nogle besparelser, vi er nødt til at lave, fastslår han.

Mandag havde friskolelederen i Ejsing kaldt både lokalpolitikere, bestyrelsen og friskoleforeningen til krisemøde. 

- Jeg synes, børnene bliver tabt mellem to stole, siger skoleleder Julie Pi Dilling-Jensen.

Og der var lydhørhed overfor problemet fra Venstres borgmesterkandidat Jens Christian Hedegaard.

- Hvis vi nu skal være helt ærlige og se indad, så har vi måske ikke været for heldige med det. Vi vil i Venstre arbejde for, at vi får det harmoniseret, så det kommer til at køre efter samme retningslinjer som øvrig pasning, siger han. 

I Holstebro Kommune er det et krav, at alle børn skal gå i førskole. Men fordi kommunen ikke er forpligtigt til at yde tilskud til friskolernes førskoletilbud, har byrådet valgt at fjerne det over de næste tre år.