Silkeborg bryder loven for at få nytilkomne udlændinge i job

40 unge udlændinge er lige nu i gang med en såkaldt GFU-uddannelse (Grundskole for Unge Udlændinge) i Silkeborg, men det må de ikke ifølge loven.

Silkeborg Kommune Skilt.jpg

Silkeborg Kommune bryder loven i sine bestræbelser på, at hjælpe nytilkomne udlændinge til at få foden indenfor på arbejdsmarkedet.
    
40 unge udlændinge er lige nu i gang med en såkaldt GFU-uddannelse (Grundskole for Unge Udlændinge) i Silkeborg. Men de risikerer at blive tvunget til at stoppe, hvis kommunen skal følge loven. Den siger nemlig, at unge, nytilkomne udlændinge skal sendes direkte i et beskæftigelsesforløb i en virksomhed, skriver Ugebrevet A4.
    
- Det giver ikke mening, at sige til en virksomhed, at nu skal i modtage en flygtning, men vi vil ikke putte noget uddannelse på ham, så I skal tage ham, som han er, siger Silkeborgs borgmester, Steen Vindum (V), til Ugebrevet A4.
    
Et flertal i Folketinget besluttede sidste år, at nytilkomne udlændinge skal i virksomhedspraktik eller løntilskud senest fire uge efter, de er kommet i hænderne på kommunen. Men det er man ligeglade med i Silkeborg. Så sent som i december måned sidste år besluttede et enigt Arbejdsmarkedsudvalg at fortsætte den ulovlige praksis.
    
Kommunens uddannelsestilbud er målrettet de 14 til 22-årige, som blandt andet bliver undervist i dansk og medborgerskab, ligesom de kan tage prøver i engelsk, dansk, matematik og fysik. De bliver undervist sammen med etnisk danske unge og lærer om dansk skole- og ungdomskultur.
    
Frederikshavn Kommune har sammen med Jammerbugt og Hjørring Kommuner søgt om lov til at sende de unge flygtninge på et kursus i iværksætteri - men fik nej fra integrationsminister Inger Støjberg (V).
    
- Man burde udnytte, at flere flygtninge og indvandrere kommer fra en iværksætterkultur og med et drive og lyst til at starte en ny virksomhed. I det øjeblik man bygger på det drive, der er i den enkelte person, så får man noget til at lykkes, siger Flemming Søborg, centerchef i Center for Arbejdsmarked i Frederikshavn Kommune.
    
Kommunalforsker Roger Buch mener, at kommunerne meget vel kan have ret i, at deres fremgangsmåde ville få flere nytilkomne indvandrere i varig forsørgelse. Men han forstår alligevel ikke Silkeborg Kommunes fremgangmåde.
    
- Kommunerne håndhæver på en række områder regler og love i forhold til borgere og virksomheder og insisterer på, at de skal overholde regler og være lovlydige. Derfor er det så meget desto vigtigere, at kommunerne selv overholder reglerne, så respekten for retssamfundet og offentlige myndigheder bliver fastholdt, siger Roger Buch.
    
I Silkeborg Kommune erkender borgmesteren, at kommunens praksis er ulovlig. Han lover da også, at kommunen retter ind, hvis svaret fra ministeren ikke bliver som politikerne i kommunen håber.
    
Det har ikke været muligt for Ugebrevet A4 at få en kommentar fra Inger Støjberg om, da ministeren opholder sig i udlandet.