Kommune afslører socialt snyd for 6,5 millioner

Ringkøbing-Skjern intensiverer jagten på sociale bedragere og afslører snyd for 6,5 millioner.

penge
Foto: Colourbox

Afsløringerne af misbrug af offentlige midler i Ringkøbing-Skjern Kommune steg fra godt 2 mio. kr. i 2015 til 6,5 mio. kr. i 2016.

- Vi tror ikke, at der er tale om, at flere har snydt i 2016. Sagen er den, at vi er lykkedes med at afsløre flere. Det skyldes, at de to medarbejdere, vi havde ansat til opgaven på halv tid i 2015, begge blev opnormeret til fuld tid i kontrolgruppen i 2016, siger fagchef i Beskæftigelse, Kim Ulv Christensen.

Gevinsten ved at have to fuldtidsansatte er altså til at tage og føle på, for når misbrug af offentlige midler afsløres, så sparer kommunen penge. Set i det lys har kommunen sparet mere end tre gange så meget på området i 2016 som i 2015.

Fokus på beskæftigelsesområdet

Begge medarbejdere i kontrolgruppen er fysisk placeret tæt på Beskæftigelse og Borgerservice, og har i 2016 især haft fokus på beskæftigelsesområdet - og det er tydeligt, at det har givet flere sager end tidligere, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

- Ofte handler det om, at borgere har modtaget offentlige ydelser samtidig med, at de har haft en arbejdsindtægt. Alt efter sagens karakter vurderer vi løbende, om der skal ske politianmeldelser, siger Kim Ulv Christensen.

Kontrolgruppen undersøger også adressesager, sager hvor udlændinge, der er bosat i kommunen, mistænkes for at rejse ulovligt til udlandet i ferietiden, og sager, hvor en borger uberettiget modtager ydelser som enlig.

De kommende år forventer kommunen dog ikke at afsløre sociale bedragere i helt så stort omfang.

- Da vi satser meget på at forebygge, forventer vi en mindre besparelse i 2017 end i 2016, formentlig kan vi spare omkring 4,5 mio. kr. i 2017. Samtidig forventer vi ikke et helt så stort antal sager med stort provenu, så resultatet flader ud, siger fagchefen.