Ærlig borgmester: Kommunalvalget var min sidste chance

Havde socialdemokraten Ulla Vestergaard tabt ved sidste års kommunalvalg, ville hun have været færdig som sit partis nummer et i Thisted.

27:32
Se hele programmet om Ulla Vestergaard her.

Hun forsøgte at bliver borgmester i Thisted Kommune allerede i 2009. Hun prøvede igen i 2013. Begge gange mislykkedes hun.

Med to nederlag i bagagen vidste socialdemokraten Ulla Vestergaard derfor godt, at tredje gang skulle blive lykkens gang. I 2017 var hun nødt til at vinde.

- Sådan noget kan jo ikke blive ved med at gå i al evighed. Hvis det ikke var gået, så ville jeg selv have sagt: Hør lige her, nu har jeg prøvet tre gange. Nu er det ikke mig længere. Jeg kan åbenbart ikke bære det igennem, forklarer Ulla Vestergaard.

Dermed siger Ulla Vestergaard, at hvis hun i 2017 ikke var blevet borgmester – så havde hun været færdig, som Socialdemokratiets spids i Thisted.

- Men det er jo heller ikke bare noget, man får foræret. Thisted Kommune er som udgangspunkt en blå kommune. Der er mange ting, der skal falde i hak i forhold til at blive borgmester, understreger Ulla Vestergaard.

Egon Pleidrup: Evne forpligter

Det var Morsøs daværende borgmester Egon Pleidrup Poulsen (Soc.dem.), der i sin tid fik Ulla Vestergaards øjne op for kommunalpolitik.

I 2009 havde den dengang 51-årige socialdemokrat været fagligt aktiv i en årrække. Hun var lokal FOA-formand i Thy og på Mors. Egon Pleidrup mente, at det nu var på tide at tage næste skridt.

- Det var dengang, borgmester Erik Hove Olsen havde besluttet at fratræde og gå på pension. Jeg havde fødselsdag. Så sagde Egon Pleidrup, at de, der har evnen, de har også forpligtelsen: Du skal til at overveje, hvad du har gang i, husker Ulla Vestergaard.

I følge Ulla Vestergaard var det det skub, der satte tanker om et kommunalpolitisk virke i gang. Et virke, som altså kulminerede sidste år i november, hvor det lå klart, at socialdemokraten nu endelig skulle være borgmester i kommunen, hvor hun er født og vokset op. En opgave og et job, hun har lagt arm med i nu snart et år, og som også har budt på overraskelser.

- Hvor meget man, som borgmester skal ud og tegne kommunen eller invitere ind. Hvad det er for en vej, vi skal gå. Hvad er det for nogle opgaver, der skal løses. Det havde jeg ikke set komme, siger en ærlig Thisted-borgmester.

- Det har været en lære. Specielt de første tre-fire måneder. Bare det at skulle gå ind til et møde og sætte sig for enden af bordet. De der signaler, der skal sendes om, at du ikke bare længere er Ulla –  men at der er nogle krav og nogle forventninger til, hvad du skal udføre i jobbet. Det er helt fantastisk spændende, forklarer Ulla Vestergaard.

Ulla Vestergaard er gæst i interview-serien 'Mød Borgmesteren', hvor landsdelens politiske førstemænd og -kvinder på TV MIDVEST fortæller om, hvilke udfordringer der for dem ligger i være den, der svinger taktstokken i en kommune.