Kommunalforsker: Sammenlægning giver nul

Kommunalforsker på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, vurderer, at der ikke kommer til at være nogen økonomisk gevinst ved en sammenlægning af Holstebro og Struer Kommuner.

Struer Kommune Skilt 2.jpg

Tirsdag aften besluttede byrådene i Holstebro og Struer, at forslaget om at lægge de to kommuner sammen skal til folkeafstemning blandt borgerne den 3. december. 
En del af baggrunden for forslaget er en forventning om en betragtelig økonomisk besparelse på 30 millioner kroner. En besparelse, som kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, vurderer er yderst tvivlsom. En vurdering, han bygger på erfaringer fra tidligere sammenlægninger.

- De anlyser, der ligger, de viser jo i virkeligheden, at hvis man kigger på den samlede kommunale økonomi - altså ikke kun det administrative område - men alle områderne, så ender man faktisk stort set i et stort nul på det økonomiske område. Så man ikke kan sige, at det er en kæmpestor gevinst. Man kan spare lidt i det ene hjørne, men så kommer man til at bruge lidt flere penge i det andet hjørne. Det er fint nok, men spørgsmålet er, om det er nok til at man skal lægge sig sammen, siger han til TV MIDTVEST.  

Link: Deltag i debatten om sammenlægningen på vores facebookside.

Kommunalforskeren vurderer, at den mangledene sikkerhed omkring en evt. økonomisk gevinst vil lede argumenterne hen på andre parametre end økonomien. Det kan blandt andet blive størrelsesforholdet blandt de to kommuner. I struer bor der 22.000 mennesker. I Holstebro er tallet mere end dobbelt så stort. Der bor mere end 58.000.

- Problemet bliver måske i virkeligheden det, at hverken modstandere eller tilhængere af en sammenlægning har gode argumenter for at gøre det. Derfor bliver det følelserne, der kommer til at afgøre det og det er der sådan set ikke noget negativt i. Følelserne er jo ligeså vigtigt som tal og fakta og excelark, slår han fast. 

Se hele interviewet med Roger Buch her:

 

 

1:55