Kommissionen forlænger glyphosat-licensen

Tirsdag besluttede EU-Kommissionen at forlænge licensen til salg af sprøjtemidlet glyphosat.

glyphosat.jpg

Landmændene i Europa kan de kommende 18 måneder fortsat købe sprøjtemidler, der indeholder glyphosat.
Trods stor politisk modstand, besluttede EU-Kommissionen alligevel tirsdag, at glyphosat fortsat må bruges af landmænd i Europa. Produktet skulle ellers have være fjernet fra hylderne torsdag den 30. juni.

- Kommissionen vil følge sin retslige forpligtelse. Vi ved godt, at vi har en deadline, der hedder 30. juni, og vi vil vedtage en forlængelse af glyphosat for 18 måneder, sagde sundheds- og fødevaresikkerhedskommissær Vytenis Andriukaitis ved et pressemøde tirsdag aften, skriver Reuters.

Udfaldet kunne have været værre
Margrete Auken (SF), som er medlem af gruppen De Grønne/Europæiske Frie Alliance i EU-Parlamentet, er glad for, at forlængelsen trods alt ikke er længere.

- Jeg er virkelig lettet over, at vi nu er nået ned på en midlertidig forlængelse af godkendelsen på 18 mdr. Glyphosat trænger ind i planten og kan ikke vaskes af. Det er omtrent det mest tumpede, man kan gøre med et stof, der er mistænkt for at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende. Europa-Parlamentet har anbefalet, at glyphosat slet ikke anvendes i landbruget, når kornsygdomme kan forebygges og bekæmpes på andre måder, siger Margrete Auken (SF) til Ingeniøren.dk.

Konventionelle landmænd bruger blandt andet ukrudtsmidler - der indeholder glyphosat - til at tvangsmodne korn, så den kan høstes