Kommentator: DF vil skåne Esben Lunde Larsen i stormvejr

Miljø- og fødevareminister undskylder over for Folketinget i sag om fiskekvoter. Kommentator spår overlevelse.

Esben_Lunde_Larsen.jpg

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har en chance for at overleve som minister, efter at han tirsdag har givet Folketinget en undskyldning for at have tilbageholdt oplysninger.
    
Det vurderer Erik Holstein, der er politisk kommentator for Altinget.
    
- Nu har han en chance. Det var i allersidste sekund, at han forstod alvoren i denne her sag.
    
- Nu er det altså lykkedes. Nu er han kommet med den uforbeholdne undskyldning, som er blevet efterlyst, og jeg tror, han overlever, siger han.
    
Flere partier har anklaget ministeren for at holde oplysninger tilbage for Folketinget i en sag om fiskekvoter.
    
Ministeren har fremlagt ét forslag om tro- og love-erklæringer for at begrænse kvotekonger - fiskere, der sidder på store fangstkvoter.
    
Et flertal i Folketinget har imidlertid bedt om flere forslag til at begrænse kvotekongerne.
    
Senest har en redegørelse fra Miljø- og Fødevareministeriet vist, at ministeren havde kendskab til flere forslag, end det han tidligere har givet udtryk for på et samråd om sagen.
    
Fiskeriordførerne ikke fået fremlagt flere forslag end tro- og love-erklæringen, hvor fiskerne skal skrive under på, at de overholder loven. Det har tirsdag fået ministeren til at give Folketinget en undskyldning.
    
Venstres ledelse har overtalt ministeren til at lægge sig ned efter pres fra DF og oppositionen, vurderer den politiske kommentator.

- Selv om sagens substans egentlig sagtens kan bære en ministerfyring, så er den store politiske situation den, at DF ikke ønsker at fyre en minister for tiden.
    
- Både fra Venstres ledelsesside og DF’s ledelses side ønsker man at udbedre forholdet, og der kommer en ministerfyring på tværs, siger han.
    
Erik Holstein kalder sagen værre i substansen end PostNord-sagen, hvor transportminister Ole Birk Olesens (LA) fik en næse for "ikke at have informeret Folketinget godt nok".
    
Det er, fordi Esben Lunde Larsen har tilbageholdt oplysninger af politiske årsager for at beskytte kvotekonger, lyder vurderingen fra kommentatoren.
    
Spørgsmål: Kan man fortsat have tillid til en minister, der har tilbageholdt oplysninger?
    
- Det er der mange, der vil undre sig over. Men det afgøres selv sagt ikke altid kun af det, der er substansen i sagen, men af relationen mellem støttepartiet og regeringen, siger han.
    
/ritzau/