Kom til Danmark for at arbejde som læge – nu skal hun forlade landet

​Hun er en eksamen fra at leve op til kravene, men den kan hun ikke tage før november. Hun skal forlade landet på søndag.

I løbet af sin tid i Danmark har Fransisca Jelena arbejdet som frivillig i en genbrugsbutik i Skive for at blive bedre til dansk.
I løbet af sin tid i Danmark har Fransisca Jelena arbejdet som frivillig i en genbrugsbutik i Skive for at blive bedre til dansk.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

De mødtes i Singapore for syv år siden. Han var afsted med sit arbejde i IT-branchen, hun var på besøg hos sin bror. Kort efter blev de kærester.

Fransisca Jelena udannet læge og har nu boet i Skive i godt to et halvt år. Men nu skal hun ud sendes ud af Danmark og tilbage til Indonesien, selvom hendes uddannelse er godkendt i Danmark. Det sker, fordi hun ikke har formået at bestå den sidste eksamen i dansk for udlændinge, inden hendes første opholdstilladelse udløb.

- Jeg kan ikke sove, og jeg græder meget. Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, fortæller hun på dansk.

Fem moduler i dansk

Selvom Francisca Jelenas uddannelse er godkendt i Danmark, og hun kom til Danmark for at arbejde, så skal hun bestå en dansktest, før det kan lade sig gøre. Hun skal igennem fem moduler i dansk, og de tager hvert et halvt år. Men nu udløber hendes opholdstilladelse, så hun kan ikke nå den sidste prøve i november.

Det rammer hendes danske kæreste Michael Christensen hårdt. Han føler sig frustreret over det danske system.

- Det slår mig rigtigt hårdt, hvor inkompetent jeg synes det er. Jeg er slet ikke vant til sådan en behandling, og det er enormt overraskende. Det får mig til at føle mig svigtet, siger han.

Udover det almindelige danskkursus, så har Fransisca Jelena taget selvbetalte danskkurser, der er rettet mod det lægefaglige sprog.

Parret mødte hinanden for syv år siden i Singapore.
Parret mødte hinanden for syv år siden i Singapore.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Man skal lære dansk

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg har ikke villet lade sig interviewe til kamera, men i en mail til TV MIDTVEST skriver hun følgende:

"Der er gode muligheder for at få opholds- og arbejdstilladelse i Danmark som læge. Og det skal der også være. Danmark skal være et attraktivt land for dygtige udenlandske læger. Adgangen til at få lov til at arbejde som udenlandsk læge i Danmark forudsætter selvfølgelig, at betingelserne er opfyldt. Man kan ikke få opholdstilladelse som læge, før man har opnået dansk autorisation, og det kræver blandt andet, at man består en dansk sprogtest."

Parret i Skive får støtte fra det lokaltvalgte folketingsmedlem fra Radikale Venstre Andreas Steenberg.

- Man skal lære dansk, men selvfølgelig skal man ikke udvises, før man har haft muligheden for at gå til prøve. Det burde være logik, men det er det åbenbart ikke i det Danmark, som et stort flertal desværre har skabt, siger han.

Han mener ikke, at det er Fransisca Jelenas eget ansvar, at hun endnu ikke har bestået eksamen, eller undersøgt, om det var en mulighed at tage den tidligere på et andet sprogcenter end det i Skive. 

- Det er hendes eget ansvar at lære dansk, og det har hun gjort. Hun har tilmeldt sig eksamen, og så synes jeg, hun skal have lov til at gå op, inden hun bliver udvist, fortæller han.

På søndag rejser Fransisca Jelena til Jakarta i Indonesien. 

2:03