Et trinbræt til Norden: Kom med på unik rejse fra Vestjylland til "Lille Antarktis"

I anledning af Foreningen Nordens 100 års jubilæum er TV MIDTVEST taget på en spektakulær rejse til Skandinaviens “Lille Antarktis". Et sted der i årtier var et yndet feriemål for det europæiske jetset.

Kai Harmeyer på optagelse under rejsen til Skandinaviens "Lille Antarktis"
Kai Harmeyer på optagelse under rejsen til Skandinaviens "Lille Antarktis"
Foto: Kai Hartmeyer, TV MIDTVEST

Det var her, i 1222 meters højde, at store krigsscener blev optaget til de første Star Wars film. Stedet hedder “Finse,” et lille trinbræt på “Bergensbanen” mellem Oslo og Bergen.

En jernbane, der gav genlyd i Europa, da den blev anlagt fra sidst i 1800 tallet og indviet i 1909, 10 år før Foreningen Norden blev stiftet. Et imponerende ingeniørprojekt, som mange dengang ikke troede var muligt at gennemføre.

Barsk natur

I op til 1237 meters højde over det uvejsomme Hardangervidda, lykkedes det at anlægge den 482,2 km lange jernbane, hvor udfordringerne med broer og tunneller netop omkring Finse var ekstra store.

Et bygningsarbejde som bl.a. er beskrevet i “Brobyggerne,” som er første del af Jan Guillou store romanserie “Det Store Århundrede.”

Finse besøges hvert år af fans af Star Wars. Dele af den første film blev optaget her.
Finse besøges hvert år af fans af Star Wars. Dele af den første film blev optaget her.
Foto: Kai Hartmeyer, TV MIDTVEST

Bergensbanen var den gang, og i dag, en af de højest liggende hovedstrækninger i Europa og er kåret som en af de 10 flotteste jernbanestrækninger i Verden.

Sammen med åbningen i 1909, åbnede også hotellet “Finse1222,” med sit eget lille trinbræt på banen. Dengang var der ingen farbar vej her op. Det er der heller ikke i dag. Rejsen til Finse foregår med tog. 

Fra trinbræt til trinbræt

- Vi besluttede os for at udfordre vind, vejr og vildmark, og rejste til Finse midt i januar. En rejse som for 100 år siden, kun med tog og skib, fortæller Kai Hartmeyer. 

- Lidt symbolsk steg vi på toget fra Danmarks nok mest øde trinbræt, Victoria Street Station i Vestjylland. Videre gennem Midt- og Nordjylland til Hirtshals. Herfra med Fjordlinefærgen til Bergen og videre ad den elektrificerede “Bergensbanen.”

Her anno 2019 samtidig en lidt mere miljøvenlig rejse, med et tog og et skib, drevet af naturgas. Netop klima og miljø er i disse år et af Foreningen Nordens store fokusområder.

Undervejs møder vi mennesker der forholder sig til det nordiske fællesskab. På perron 2 i Herning, blandt andre formanden for Foreningen Norden i Danmark, folketingsmedlem Mogens Jensen.

Programmet vil blive vist i TV MIDTVEST onsdag den 10. april kl. 19:55, som optakt til Foreningen Nordens 100 års jubilæumsfestligheder, der finder sted mandag den 15. april. Blandt andet med en stor nordisk gallaaften i Ørestaden i København og i Teutonersalen i Thisted. Netop Thisted er sammen med Uddevalla i Sverige, Nordens ældste venskabsby.

46:26
Se hele Kai Hartmeyers rejse fra Vestjylland til "Lille Antarktis" her.