Færre efterskoler trods rekordmange elever: Kom med indenfor på én af de forladte skoler

Flere efterskoler har de seneste år måtte lukke og slukke. Det har efterladt store, forladte bygninger. Kom med indenfor på én af de tidligere efterskoler.

Svankjær Efterskole gik konkurs for tre år siden. Den har stået tom siden da.
Svankjær Efterskole gik konkurs for tre år siden. Den har stået tom siden da.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Ved starten på skoleåret 18/19 begyndte hele 29.206 elever på en af landets efterskoler. Det er det højeste antal nogensinde.

Men på trods af den store interesse fra eleverne, så bliver der færre skoler at vælge mellem. Antallet af skoler toppede med 262 skoler i 2010. Siden da er tallet faldet, og i år har 240 efterskoler budt et nyt elevhold velkommen til et anderledes skoleår. 

Antallet af efterskoler i Danmark toppede i 2010 med 262 skoler. I år tallet nede på 240.
Antallet af efterskoler i Danmark toppede i 2010 med 262 skoler. I år tallet nede på 240.
Foto: Grafik: Claus Klok, TV MIDTVEST

Nogle af de efterskoler, der de seneste år har måtte dreje nøglen om, har haft til huse i Midt- og Vestjylland. I flere tilfælde har lukningerne efterladt meget store bygninger, der nu ligger øde hen i de små samfund. 

Det er eksempelvis tilfældet med den tidligere Svankjær Efterskole i Thy, der gik konkurs i 2016.

Svankjær er et lille samfund med godt 100 indbyggere, og skolens lukning var et hårdt slag for byen, fortæller en skolens tidligere lærere. 

- Den tomhed, der er omkring sådan en stor bygning, får én til at savne det liv. Hvis man kørte forbi her, så kunne man altid se nogle elever, og det vil sige, at det liv smittede af på samfundet, fortæller Bjarne Ubbesen, der i dag fungerer som en slags opsynsmand på skolen. 

I dag ejes bygningerne af en lille investorgruppe. Men den tidligere skole er ikke i brug og står stadig, som da den blev forladt for tre år siden. Der er, så vidt vides, ikke lavet planer for, hvad der skal ske med skolen.

Øverst i artiklen kan du i et billedgalleri komme med ind på den forladte skole.

3:08