Modtog trusler og kage: Kom helt tæt på en shitstorm

​​​​​​​Kommunaldirektørens kone blev blandt andet nødt til at lukke sin Facebook-profil, da kommunen blev ramt af en ægte shitstorm.

0:28
Mads Gammelmark og Erik Guldager ser meget forskelligt på Ulla Astrup-sagen.
Foto: Allan Ødegaard og Sebastian Andreasen, TV MIDTVEST

Mange husker måske sagen om Ulla Astrup, der først ikke kunne få tildelt førtidspension på trods af, at hun lider af parkinsons sygdom og knoglesygdommen skoliose, der har givet hende en meget skæv ryg.

En der i hvert fald aldrig glemmer netop den sag er kommunaldirektør i Struer Kommune Mads Gammelmark. Sagen endte nemlig som en digital shitstorm mod kommunen og ham selv især.

- Jeg er ikke selv på Facebook, men jeg oplevede, at mit netværk og folk omkring mig og tæt på mig var stærkt påvirkede af det og også blev skubbet til på deres profiler. Det var selvfølgelig ikke nogen rar oplevelse for dem, fortæller han.

Blandt andet modtog hans kone så mange beskeder, at hun i en periode var nødt til at lukke sin Facebook-profil. Det er dog ikke presset mod ham og hans familie, der bekymrede ham mest.

- Der hvor det ikke er godt og nemt at håndtere, det er, når det er medarbejdere på andre niveauer, som bliver truet på deres helbred og deres faglige og menneskelige integritet. Når de bliver udstillet og trykket. Det synes jeg er langt mere problematisk. Jeg har som kommunaldirektør en opgave, hvor jeg skal håndtere noget af det pres der.

Guldager gav kage

Historien om shitstormen mod Struer Kommune starter på mange måder med en kage. En kage som kunsthandler Erik Guldager stod bag.

Fra hjemmet i Luxembourg engagerer han sig ofte i debatter, hvor borgere er kommet i klemme i systemet, og han vil også at gøre noget i Ulla Astrups sag.

- Jeg har en dialog med Mads Gammelmark i Struer Kommune, og jeg kan fornemme, at vi er kommet til vejs ende med dialogen. Der sker ikke noget. Så tænker jeg, at så kan vi i det mindste sende ham en lagkage. Så saksede jeg alle e-mail-adresser på de ansatte i Struer Kommune og skrev så om fredagen, at nu var der kage nede i kantinen, og det var Mads Gammelmark, der gav, for nu havde han sparet penge på Ullas sag.

0:49
Hør Erik Guldager fortælle om den måde, han bruger sociale medier på her.
Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

Ugen efter var der kage igen. Og ugen efter.

-  Idéen og planen var at få ham lokket lidt ud af det her skjul, han sad i oppe i kommunen og få ham synliggjort. Vi kom med kage og ville gerne have ham til forhandlingsbordet, siger han.

Erik Guldager lavede også adskillige Facebook-opslag, der blandt andet viste kagerne frem. Og det fik gang i opmærksomheden omkring sagen. Se et af opslagene herunder:

Trusler til kommunaldirektøren

På Facebook truede nogen blandt andet med at skære hovedet af Mads Gammelmarks families hest.

- Når mine medarbejdere ser, at nogen kan skrive sådan om mig, så tænker de både, at ’åh det er godt, vi ikke er på den galej’, og ’hvad kunne de finde på at skrive om os eller true os med?’, siger Mads Gammelmark.

Trusler er også over grænsen, siger Erik Guldager.

- Vi skal bruge argumenter. Vi skal ikke ud og brænde noget af eller stikke ild til noget. Så er vi ude i udemokratiske midler, og dem bruger vi ikke.

Sagen endte med, at Ulla Astrup fik førtidspension. Men det skyldes på ingen måde den ubehagelige shitstorm, siger Mads Gammelmark. Det er derimod sådan, den skulle ende ifølge loven.

- Det er aldrig nogensinde på baggrund af, at nogen kan vride armen om på os, slår han fast.

Efter Struer har Erik Guldager nu kastet sig over en sag fra Helsingør, så nu er det den kommune, der får tilsendt kage. 

Vi ville gerne have talt med Ulla og hendes mand om, hvordan de oplevede debatten, men de har ikke ønsket at medvirke.

2:44