Nyt år, ny livsstil: Kom godt i gang med at spise planter

Ønsker du en sundere livsstil? Få en eksperts bedste råd og opskrifter lige her.

Hovedingrediensen i pandekagerne her er havregryn.
Hovedingrediensen i pandekagerne her er havregryn.
Foto: Planteroedderne.com

Fed mad, juleslik og champagne. Jule- og nytårsdagene har for de fleste været fyldt med lidt for meget mad og drikke. Nu siger kalenderen 2019 og flere har et ønske om, at der i det nye år skal ske noget med kosten. 

I september stod Stig Ladefoged i spidsen for et projekt, hvor 15 deltagere i tre uger udelukkende skulle leve af plantebaseret kost.

- Når man spiser plantebaseret, så spiser man frugter, grøntsager og fuldkornsprodukter. Man indtager fødevaren, som den er – altså uden at være forarbejdet, siger Stig Ladefoged, der er sygeplejerskestuderende.

Som eksempel er hvide ris en forarbejdet fødevare af brune ris. Og ved at putte uforarbejdede varer som brune ris, linser og bælgfrugter i kosten, er der flere fordele.

- Studier viser, at de folk, der lever længst uden kroniske sygdomme spiser mere eller mindre udelukkende af plantebaseret kost, siger han.

- Og så er der garanti for at man taber sig. Når du spiser plantebaseret, får du rigtig meget mad for dine kalorier, så man skal heller ikke sulte sig selv. 

0:55
Her kan du se Stig Ladefoged fortælle noget om de studier, der er lavet med plantebaseret kost. 

Råd til at komme godt i gang

Ifølge Stig Ladefoged er det slet ikke så svært at komme i gang med at en kost med flere uforarbejdede fødevarer. Langt de fleste traditionelle retter og favoritter som pasta med kødsovs og lasagne kan nemlig sagtens indgå i hverdag, hvor maden er plantebaseret.

- I en pasta med kødsovs kan man nemt udskifte kødet med eksempelvis svampe. Og er man glad for mexicansk mad, så kan man det også laves på sorte linser, siger han.  

- Og så skal man gå stille og roligt frem. Se på et måltid ad gangen, hvor se på, hvad man kan udskifte med varer, der ikke er forarbejdede.

Derudover er et af rådene fra den 26-årige sygeplejerskestuderende, at man laver store portioner, så man undgår at skulle stå og tilberede maden fra bunden hver dag.

8:56
Hvis du har lyst til at se, hvordan det gik forsøgets 15 deltagere, så kig med her. 

Et forsøg med stor succes

Alle kan få gavn af at tænke flere grøntsager og fuldkorn ind i kosten og spise mindre kød, æg og ost. Ifølge Stig Ladefoged har en plantebaseret kost positive effekter for folk med hjertekarsygdomme, gigt, kræft og diabetes – sygdomme som nogle af deltagerne i forsøget har.

- Flertallet af deltagerne fik mere energi og sov bedre. Dem med gigtsmerter fik reduceret smerterne. 56 procent af deltagerne var i stand til at reducere deres medicinforbrug på de tre uger, forsøget varede, fortæller Stig Ladefgoed. 

- Det vildeste var, at deltagernes kolesterol og blodtryk var faldet fra letforhøjede værdier til normale værdier, da forsøget sluttede.  

I løbet af de tre uger spiste deltagerne udelukkende plantebaseret. Animalske produkter som fisk, æg og kød var derfor totalt bandlyst. Selvom man ikke helt kan undvære kød og mælk, gør de små ændringer dog også en forskel.

- Det bedste resultat for et langt og sundt liv vil selvfølgelig være, at man lever 100 procent plantebaseret. Men hvis man spiser animalske produkter hver anden dag, så er det selvfølgelig bedre end hver dag, siger Stig Ladefoged. 

Herunder kan du se nogle af Stig Ladefogeds favoritopskrifter. Flere opskrifter kan findes lige her