Kollerup kræver affaldsbunker fjernet: Nu må abekasteriet stoppe

Man sætter systemet før mennesker, mener folketingsmedlem om de store mængder affald i Fårbæk.

Siden Midtjysk Flaskecentral gik konkurs har de lokale kæmpet for at få fjernet affaldsbunkerne.
Siden Midtjysk Flaskecentral gik konkurs har de lokale kæmpet for at få fjernet affaldsbunkerne.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) skal nu svare på, hvad man kan gøre for at fjerne de store mængder affald, som den konkursramte genbrugsvirksomhed Midtjysk Flaskecentral har efterladt i den lille landsby Fårbæk i Herning Kommune.

Det er det socialdemokratiske folketingsmedlem Simon Kollerup, der går til ministeren.

- Jeg vil stille spørgsmål til miljø- og fødevareministeren om, hvad han vil gøre for at hjælpe borgerne ud den skralde-skandale, som de ufrivilligt er fanget i, skriver Kollerup til TV MIDTVEST.

Midtjysk Flaskecentral gik konkurs i marts 2017, og siden har de lokale kæmpet for at få fjernet de enorme mængder affald, der blandt andet består af glas, flasker og vinduer.

Der er ingen, der vil påtage sig ansvaret for at rydde op. Bunkerne udgør ingen værdi for konkursboet, og Herning Kommune har flere gange understreget, at kommunen ikke har hjemmel til at gribe ind. 

- Vi må som kommune ikke gå ind og rydde op på den virksomhed, for så vil det blive betragtet som erhvervsstøtte, og vi må som kommune ikke yde erhvervsstøtte til nogen, siger formanden for kommunens teknik- og miljøudvalg, Joan Hansen (V), til TV MIDTVEST.

Tog sagen i egen hånd

Fredag tog flere af borgerne i Fårbæk sagen i egen hånd og kørte en del af affaldet til kommunens genbrugsstation i Aulum. Det skete som et nødråb for at få myndighederne til at handle, og Simon Kollerup understreger, at han til fulde forstår beboernes frustration.

- Nu må abekasteriet mellem Herning Kommune og Fødevareministeriet stoppe. Begge ledes af Venstre-politikere, som med den her sag til fulde demonstrerer, hvordan man sætter systemet før mennesker, så borgerne ender som tabere, skriver Simon Kollerup.

TV MIDTVEST har fredag forsøgt at få en kommentar til sagen fra ministeriet. Det har ikke været muligt, men vi fik et skriftligt svar fra kontorchef Bettine Aundrup i Miljøstyrelsen.

- Miljøstyrelsen er i dialog med Herning Kommune om kommunens handlemuligheder i sagen.

Udvalgsformand Joan Hansen bekræfter, at embedsmænd fra Herning Kommune i løbet af september skal holde møde med Miljøstyrelsen om sagen.

- Jeg er fuldstændig ligeglad med, hvem der fjerner alt det skrald. Det skal bare væk. Jeg har dog svært ved at se, at kommunen ikke skulle kunne gøre det. Det er et helt klart miljøhensyn, som vejer tungt her, skriver Kollerup.

Det skrald skal bare væk, skriver Simon Kollerup.
Det skrald skal bare væk, skriver Simon Kollerup.
Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST