Skraldekonflikt i Silkeborg: - Kollegaer har ondt i maven, når de skal op på arbejde

Borgerne i Silkeborg må væbne sig med tålmodighed. Utilfredse skraldemænd har valgt ikke at genoptage arbejdet efter forhandlingerne igen er brudt sammen.

skrald12.jpg
Foto: Jørgen Ahler, TV MIDTVEST
Opdatering

Opdatering 16.30

I bunden af artiklen er tilføjet en udtalelse fra renovationsfirmaet Remondis.

    To dages manglende tømning.

    Det er den aktuelle status i skraldekonflikten i Silkeborg. Tirsdag formiddag lykkedes det ikke parterne at komme frem til en løsning på konflikten. En konflikt der også verserede tilbage sidste år og nu igen er brudt ud.

    Ifølge tillidsmand Steffen Hougaard udspringer konflikten primært af af dårlig kommunikation. Men når tingene hober sig op bliver det svært at være i for medarbejderne, der er ansat af det tyske selskab Remondis. 

    Et firma der står for affaldssortering flere steder i landet. Over flere måneder har medarbejderne, ifølge tillidsmanden, oplevet at små dagligdagsting udvikler sig til store frustrationer.

    - Vi har nogle kollegaer, der har ondt i maven, når de skal op på arbejde om morgenen. De får det fysisk dårligt og har ikke lyst til at møde ind. Det er årsagen til, at vi reagerer. Nu må nok være nok, forklarer Steffen Hougaard til TV MIDTVEST.

    Han forklarer, at langt de fleste udfordringer er i småtingsafdelingen. Den slags der normalvis håndteres på hverdagsbasis. Men et konstant og vedvarende pres på kontorpersonalet har gjort, at kommunikationen ofte er mangelfuld, hvilket leder til fejl og frustrationer hos medarbejderne.

    Fritid bliver til arbejdstid

    De 26 medarbejdere i Silkeborg er ansat på akkord hos det tyske selskab. Det betyder de lønnes efter deres produktivitet. Laver de en fejl, skal de selv ud og hente den skraldespand, de eventuelt har glemt.

    Den opgave udbetales der ikke løn for. En ordning Steffen Hougaard fuldt ud er indforstået med. Problemet opstår når medarbejderne på de forkerte forudsætninger sendes ud for at tømme en skraldespand.

    - Vi oplever, hvordan vi bliver sendt ud til en fejlmeldt skraldespand. Den er ikke tømt, da vi har indgivet en årsag til, at vi ikke kan tømme den. Ikke fordi vi har glemt det. Når vi så alligevel bliver sendt derud, selvom vi har gjort vores arbejde, så mener vi selvfølgelig, at vi skal have løn for arbejdet. Det er den slags konflikter, der bunder i dårlig kommunikation, der gør vi står i den her konflikt, forklarer Steffen Hougaard.

    Skraldebilerne holder fortsat stille i Silkeborg.
    Skraldebilerne holder fortsat stille i Silkeborg.
    Foto: Jørgen Ahler, TV MIDTVEST

    Han understreger, at parterne ikke er langt fra hinanden. Ledelsen i det tyske selskab har lyttet til medarbejdernes udfordringer og ønsker. Derfor var han også selv overrasket over, at det ikke lykkedes at komme frem til en aftale på tirsdagens møde.

    Manglen på en aftale betyder, at både mandagens og tirsdagens planlagte tømninger rundt omkring i kommunen ikke har fundet sted.

    - Det er dybt beklageligt, at det rammer så mange mennesker, men vi har ikke andet at handle med end vores arbejdskraft. Vi er nødt til at gøre det her, for at folk ikke skal blive mere dårligt tilpas end de er i forvejen, forklarer Steffen Hougaard.

    Tillidsmanden tror og håber på, at parterne vil mødes til nye forhandlinger i nærmeste fremtid. 

    TV MIDTVEST har i dag modtaget følgende skriftlige udtalelse fra renovationsfirmaet Remondis vedrørende strejken i Silkeborg: "Som vi udtalte i går, vedrører strejken operationelle emner. Det har desværre ikke været muligt at nå til enighed i dag. Vi håber og tror, at vi snart kommer videre, så Silkeborgenserne igen kan få indsamlet deres skrald. REMONDIS A/S er selvfølgelig klar til at genoptage den konstruktive forhandling med vores medarbejdere, så snart de genoptager arbejdet. Vi har ikke yderligere kommentarer til sagen."

    0:53
    Hør tillidsmand Steffen Hougaard fra Silkeborg om skraldekonflikten i byen.