Kørerlærernes dumpeprocenter skal frem i lyset

Formanden for Dansk Kørerlærer-Union kritiserer branchen for at være uigennemskuelig og vil have dumpeprocenterne frem i lyset. Ikke alle kørerlærere er enige.

20100902-201108-6-1920x1280we.jpg
Foto: Morten Germund / Ritzau Scanpix

Dansk Kørerlærer-Union synes, kørelærernes dumpeprocenter skal være offentlige. Kritikken lyder, at det er for svært for eleverne at gennemskue, hvor dygtige kørelærerne egentlig er. Det skriver TV2 Nord.

- Vi vil gerne indenfor kørelærerbranchen have en kvalitetskontrol af køreskolerne, sådan så forbrugerne har større mulighed for at finde en ordentlig køreskole, siger René Arnt, der er landsformand for Dansk Kørelærer-Union til TV2 Nord.

Hos Struers Køreskole er de enige.

- Jeg synes, det er en rigtig god ide. Der er mange steder, hvor man konkurrer hårdt på prisen, og der er jeg mere tilhænger af, at man konkurrerer på kvaliteten, siger Charlotte Jespersen, som er kørelærer hos Struers Køreskole til TV MIDTVEST.

Dansk Kørelærer-Union mener ikke, det skal være op til køreskolerne selv at få statistikken frem i lyset. For at undgå, at der bliver snydt med dumpeprocenterne, mener de at politiet skal gøre det.

- Vi ser allerede i dag køreskoler, der offentliggører beståelsesprocenter, og de procenter er så høje, at det i hvert fald ikke er det billede, man kan genkende lokalt. Der er en risiko for, at nogen vil forfalde til at offentliggøre nogle tal, der ikke er i orden, siger René Arnt til TV2 Nord.

Ikke alle er enige

Men det er ikke alle, der er enige i kritikken. Per Andersen er kørelærer hos Citykøreskolen i Herning, og han understreger, at det kan give nogle udfordringer, hvis tallene bliver offentlige.

- Hvis man er bange for at have elever, der dumper, vil der nok også være elever, der får flere køretimer. Man kan frygte, at man kører i flere timer end nødvendigt, og så bliver det dyrere for eleverne, siger han til TV MIDTVEST. 

Han understreger, at det kan ramme de kørelærere, som har elever med forskellige udfordringer og sproglige barrierer.

- Jeg synes, det kan være uretfærdigt for den knalddygtige kørelærer, som har nogle svære elever.

Kørelærer Charlotte Jespersen mener også, st netop det kan være en udfordring. 

- Man kan godt risikere, at nogle køreskoler siger, at de lukker dørene for eksempelvis nydanskere, siger hun.

Mund til mund

Per Andersen er overbevist om, at man kan kvalitetssikre på andre måder end ved at kigge på dumpeprocenten. Og det gør eleverne allerede.

- Mange af mine elever har været inde på Facebook-siden, og så spørger de nogen, der også har taget kørekort hos mig. De bruger meget hinanden. Og jeg synes, det fungerer godt, siger han.

- Når først man har været i gang i nogle år, og man har gjort sit arbejde ordentligt, så kommer lillesøster og lillebror, og så kører det ligesom, siger kørelærer Per Andersen.