Kørelærere råber op: Alt for lang ventetid på kørekort

Flere kørelærere kritiserer sagsbehandlingen af kørekort for borgere, der har sundhedsmæssige anmærkninger.

Flere kørelærere er utilfredse med den behandlingstid på kørekort, der er for de borgere, der har sundhedsmæssige anmærkninger.
Flere kørelærere er utilfredse med den behandlingstid på kørekort, der er for de borgere, der har sundhedsmæssige anmærkninger.
Foto: Jeanette Torndahl Madsen, TV MIDTVEST

Det tager for lang tid at få kørekort, hvis man har sundhedsanmærkninger i form af eksempelvis epilepsi, grå stær eller hjertefejl.

Sådan lyder kritikken fra flere kørelærere.

- Det er en ventetid på mindst en måned. Sommetider seks uger eller to måneder og en gang imellem tager det et halvt år, siger kørelærer Inger Christiansen, der har Ingers Køreskole i Lemvig.

Og det strider direkte imod de krav, ministeriet har på området. Her lyder servicekravet på 14 dage.

- Det tager alt, alt for lang tid. Det er simpelthen for dårligt, for det handler om en brugerbetalt service, som politiet yder, siger Inger Christiansen

Politiet er enige i kritikken

Politidirektør Jens Kaasgaard fra Midt- og Vestjyllands Politi forklarer, at de lange ventetider blandt andet skyldes, at politiet lige nu har ekstra travlt, fordi 17-årige nu også må få kørekort.

Men ventetiden er for lang, slår han fast:

- Det er jeg fuldstændighed enig i. Vi har været nede på 45-50 dage i gennemsnit. Nu er vi oppe på cirka 3 måneder i gennemsnit for det hele. Det er for lang tid, og det skal vi have gjort noget ved, siger han til TV MIDTVEST.

Politidirektøren understreger samtidig, at politiet allerede arbejder hårdt på at få nedbragt ventetiden:

- Vi ansætter på livet løs, og vi oplærer en helt masse nye, så vi er rigtig godt på vej. Så det skal nok lykkes for os! Vi vil gerne have den ned på omrking 70 dage her i løbet af efteråret, og så må vores slutmål være at komme ned, hvor vi var før på omrking 50 dages behandlingstid, forklarer Jens Kaasgaard.

Han håber i øvrigt på, at processen med tiden kan blive digitaliseret.

Køres over b-post

Og netop digitalisering er noget af det, kørelærer Inger Christensen ønsker sig i fremtiden. Hun mener nemlig, at sagsbehanlingen, der i dag foregår ved hjælp af b-post, er for analog.

- Sagsbehandlingstiden er for langsom. Hvis det skal være rigtig godt, skal det digitaliseret, så de ikke skal bruge postvæsenet frem og tilbage, siger kørerlærer Inger Christiansen.

Det er kommunikation mellem kørekortcentret, borgerservice og embedslægen, der ifølge kørelærerne er dybt forældet.

Frustrerede borgere

Den lange behandlingstid har konsekvenser for borgere, der har brug for eksempelvis trailer-kørekort i forbindelse med deres arbejde.

Inger Christiansen har haft en elev, der tidligere har haft en nakkeskade. Det gjorde, at sagsbehandlingen blev seks uger lang.

- Så stod arbejdsgiveren og spurgte: ”Hvor bliver kørekortet af?”

Når man er i en sagsbehandling i forbindelse med eksempelvis fornyelse af sit kørekort, kan man få udstedt et midlertidigt kørekort. Du kan dog ikke køre til udlandet på det midlertidige stykke papir.