Kølelift giver forældre mere tid med dødfødt barn

Som det første sted i landet gør Herning brug af en kølelift til de børn, der enten dør lige efter fødslen, eller som dør inden de bliver født.

2:29
Mette Lomholt og hendes mands barn blev født i 21 uge med en alvorlig hjertefejl. Han døde på sygehuset efter fem minutter.
Foto: Jonas Bach Sørensen, TV MIDTVEST

Der er gået fem år siden lille August døde - lige efter han blev født i 21 uge med en alvorlig hjertefejl.

- Han bevægede sig, og vi kunne mærke ham, og han var i live nogle minutter, siger Mette Lomholt, Frisør, Sdr. Felding.

August er den midterste af tre børn. Familien havde ét døgn til at lære ham at kende - og tage afsked.

- Du glæder dig til at kunne nulre de små tæer og synge sange for ham. Alt den glæde mister du bare på et splitsekund, siger Mette Lomholt.

Børn der dør er noget alle fødeafdelinger kender til. Derfor fik de i Herning, for halvandet år siden, en såkaldt kølelift. Ved at lægge barnet på køl, kan forældrene få mere tid med deres afdøde barn.

Et kølelegeme under madrassen holder det døde barn koldt. På den måde er forældrene fri for at skulle fragte barnet frem og tilbage til et kølerum.
Et kølelegeme under madrassen holder det døde barn koldt. På den måde er forældrene fri for at skulle fragte barnet frem og tilbage til et kølerum.
Foto: Jonas Bach Sørensen, TV MIDTVEST

- Køleliften er blevet taget meget, meget godt imod af parrene. Der har helt klart været et behov, som vi ikke har dækket tidligere, siger Ann Fogsgaard, Chefjordemoder, Hospitalsenheden Vest, Herning og Holstebro og fortsætter.

- På den måde kan de skabe sig nogle minder, de kan få familien ind eller få barnet med hjem, siger hun.

Da lille August blev født, fandtes køleliften ikke, og han blev derfor kørt væk om natten, da forældrene skulle sove. Men liften ville have gjort en kæmpestor forskel for familien.

- Så havde det været noget, der havde forlænget den gode følelse af at kunne skabe minder, for det er det, du gerne vil have. Alt i ens krop higer efter det barn her, og måske lidt mere fordi man ved, at han er død, og lige om lidt skal man tage afsked med ham for altid, siger Mette Lomholt.

Siden Herning fik sin kølelift, som de første her i landet, er der sket lidt.

- Det har spredt sig til at være stort set alle fødeafdelinger i Danmark, der bruger kølelift, så det er rigtig dejligt at opleve, at vi kan hjælpe nogle familier i den her periode, siger hospitalsdame.

- Det ville have været uerstatteligt, hvis vi havde haft mulighed, især på sygehuset, for at have forlænget vores bearbejdelse og vores proces, siger Mette Lomholt.

I dag lever det korte minde om August stadig videre i hjemmet i Sdr. Felding, og familiens lille dreng ligger på kirkegården ikke langt fra, ikke langt fra hvor de bor.