Københavnerkommuner: Stop pengestrømmen til Jylland

34 københavnske kommuner går nu med en helsidesannonce til kamp mod det, de mener, er en pengestrøm mod Jylland.

34 københavnske kommuner mener, at der ryger for mange statskroner mod Jylland.
34 københavnske kommuner mener, at der ryger for mange statskroner mod Jylland.
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen / Ritzau Scanpix

Det er urimeligt og forskelsbehandling, når kommuner i Storkøbenhavn hvert år skal sende milliarder i retning af de jyske kommuner, og nu skal der sættes en prop i pengestrømmen. Det skriver berlingske. 
    
Sådan lyder det opsigtsvækkende opråb fra 34 storkøbenhavnske kommuner i en helsidesannonce i fredagens Berlingske, hvor kommunerne i fællesskab siger fra over for det nuværende udligningssystem.

Under rubrikken »Stop pengestrømmen til Jylland« problematiserer kommunerne, at Folketinget siden 2007 har rykket flere og flere penge fra hovedstadsområdet til Jylland. I 2018 13,3 milliarder kroner.
    
Ifølge kommunerne betyder det blandt andet, at deres borgere ender med et mindre månedligt rådighedsbeløb end borgere bosat i de jyske kommuner, som de 34 storkøbenhavnske kommuner sender udligning til.
    
- Annoncen indrykker vi, fordi vi 34 kommuner har mistet tålmodigheden med, at vi fortsat skal sende rigtig mange milliarder af sted til jyske kommuner i udligning, siger borgmester i Albertslund Steen Christiansen (S).
    
- Det er et oprør fra hovedstadsområdet, hvor vi klart og tydeligt siger, at nok er nok.