Klimaklassen

Klimaklassen: Kan du lave en madpakke uden at bruge plastik?

TV MIDTVEST-projektet med klimaklassen fra Ringkøbing sætter i denne uge fokus på, hvor meget plastik der bliver brugt i en husstand.

1:00
Eleverne i Klimaklassen skal forsøge ikke at bruge plastik i forbindelse med deres madpakker.

Hvad vil du gøre, hvis du skal smøre din egen madpakke, og ikke må bruge plastik? 

Hverken de klassiske gennemsigtige to og fire liters plastikposer eller plastikbokse. Sølvpapir er desuden endnu sværere for naturen at nedbryde, så det må du heller ikke bruge.

Det er den udfordring, eleverne i Klimaklassen fra HH2A på Ringkøbing Handelsgymnasium lige nu står overfor.

Udover at skulle komme uden om plastik i forbindelse med madpakkerne, så må eleverne heller ikke købe vandflasker, og så skal de også selv tage poser med hjemmefra til indkøb. Samtidig skal de også samle plastikskrald, når de går ture. 

Over tre uger sætter de fokus på det store miljøproblem, som plastikaffald ifølge den uafhængige danske miljøorganisation Plastic Change udgør.

Mest plastik per indbygger i Danmark

Der er i den grad også behov for at gøre noget i Danmark, for ifølge Dansk Retursystem er Danmark det land i EU, hvor indbyggerne producerer mest affald per person.

Tilbage i HH2A på Ringkøbing Gymnasium begynder eleverne at få en forståelse for, hvor al den plastik kommer fra.

Under en fremlæggelse i klassen fortæller en drengegruppe blandt andet, hvor svært det er at nedbryde plastik i naturen.

- Plastik som nedbrydningsprodukt har en nedbrydelsestid på omkring 4-500 år, siger Jonas Hahn Lauridsen. 

Men også os mennesker går det ud over, fortæller eleverne.

- Vi spiser jo dyrene, så det resulterer i, at vi mennesker også kommer til at få plastik ned i maverne, siger Andreas Bliddal. 

Madpakker af tomatbakke og træ

Da det er frokosttid, og eleverne begynder at tage de hjemmelavede madpakker frem, har fantasien fået frit løb.

- Fire stykker rugbrød passer lige perfekt herned i, siger Mikkel Søgaard, som har tænkt ud af madboksen - og ind i en tomatbakke. 

Men også hos en forælder har kreativiteten fået lov til at komme til udtryk. Her er der nemlig blevet lavet en ny madkasse af træ.

De skøre og skæve alternativer er med til at sætte ekstra fokus på plastikudfordringen, og det kan underviser Mette Marie Klausen mærke.

- Jeg oplever, at det er kommet bag på de fleste af dem, hvor omfattende et problem plastaffald er, siger hun. 

For hos eleverne er de godt klar over, hvor ansvaret ligger:

- Det er os, der har skabt alt det her plastik, og det er os, der har valgt at bruge det så meget. Så synes jeg også, at det er vores ansvar at rydde op efter os selv, siger Camilla Kroning.