Klimaklassen: Det har vi lært

HHX-eleverne fra Ringkøbing er blevet mere bevidste om deres plastikaffald efter tre ugers tv-eksperiment. Og deres ideer roses af Plastindustrien

Klimaklassen4
Foto: Hans Vittarp

- Det er et super godt arbejde, I har lavet, og vi tager alle jeres bidrag med til det her emballageforum, som vi har oprettet. Sådan lyder blot nogle af de rosende ord til eleverne i Klimaklassen fra Plastindustriens miljøpolitiske chef, Christina Busk.

Forinden havde hun modtaget de ideer og forslag, eleverne havde sendt til hende. Ugen før havde hun givet dem en opgave, der lød på at komme med ideer til at få folk til at sortere deres affald bedre samt at foretrække genbrugsplast, når de skulle købe nye ting.

- Jeg synes især, der er nogle af tingene, som jeg i hvert fald har fået ny viden om, og det er blandt andet det med at prøve at få genbrugsplast ind i nogle af de helt store mærkevarer. Konkurrence-elementet, synes jeg, er nytænkende og interessant og så selvfølgelig hele den der tanke om, at der skal være noget værdi i det. Der skal være et økonomisk incitament til at aflevere vores plastik, uddyber Christina Busk.

Glad for rosen

- Hun tog det virkelig til sig. Hun havde siddet og lyttet til alle vores forslag, så det var egentligt rart nok, at hun huskede at tage det hele med, mener Simon Andersen, HHX-elev og en del af TV MIDTVEST's klimaklasse.

- Og det er noget, de rent faktisk kan bruge til noget. Det synes jeg, er fedt. Helt vildt, tilføjer HHX-elev Andreas Bliddal.

- Det har også været spændende, fordi man ved, det er noget, der måske går videre, mener klassekammeraten Emil Fisker.

Kendte skal markedsføre

Klimaklassen kom blandt andet med bud på, hvordan kendte personer og kendte designmærker skal markedsføre produkter af genbrugsplast. Der kan med fordel lægges pant på plastprodukter, så der er et økonomisk incitament til at indlevere andet end sodavandsflasker. Og så ville det være smart, hvis man bare skulle stille sit plastikaffald ud til vejen. Så kunne der komme en privat aktør, som tog det med, vaskede det og solgte det videre.

En konkurrence-idé om, hvem der kan samle mest plastikaffald kom også på bordet ligesom en festivalpakke med blandt andet tøj af genbrugsplast. Nogle af eleverne havde designet en lampe af genbrugsplast, andre en vase.

Og to af holdene havde sågar produceret en lille film med deres ideer.

0:36
 
0:47
 

Ideerne kommer med i Plastindustriens pulje 

Plastindustrien tager ideerne med i dens nye forum om cirkulær økonomi. Her er håbet, at vi skal blive bedre til at genbruge og genanvende vores plastaffald.

- Vores virksomheder har i lang tid set, at der er en dagsorden omkring det her emne. Men de kan ikke gøre det alene. Der er behov for, at vi får samlet alle de spillere, der er på markedet, siger Plastindustriens miljøpolitiske chef, Christina Busk.

Tre uger med nye udfordringer

Eleverne fra HHX-klassen HH2A i Ringkøbing er med i TV MIDTVEST's tv-eksperiment "Klimaklassen", hvor de hver uge de seneste tre uger har fået en ny udfordring om plastikaffald.

Den første udfordring gik på at sortere al deres plastikaffald og tage det med i skole, for at se, hvor meget, de brugte. Samtidig skulle eleverne sætte sig ind i problematikkerne omkring plastikaffald.

- Jeg tænker lidt mere over, hvad det er, jeg smider i skraldespanden, forklarede Anders Jørgensen efter den første uge og fortalte, at han også er blevet meget bedre til at sortere.

- Jeg er nok blevet mest overrasket over, hvor meget plastik man bruger i hverdagen. Altså den her uge, jeg synes det er helt vildt, så meget vi har brugt bare hjemme hos mig, erkendte Emilia Husted.

I den næste udfordring skulle eleverne være kreative. De skulle finde på alternative måder at lave deres madpakke på, for de måtte hverken bruge plastik eller staniol. Desuden skulle de samle skrald, når de gik tur.

- Jeg synes, det er skræmmende. At der er så meget plastikaffald rundt omkring, sagde Simon Andersen.

Den nye viden gør indtryk

Mikkel Søgaard er ikke i tvivl. De seneste tre uger har ændret hans opfattelse af plastikaffald.

- Jeg vidste godt allerede noget om, at der er de her plastudfordringer, men det var først, da jeg kom med i det her, at det gik op for mig, hvor slemt, det står til, forklarer han.

- Der er i hvert fald nogle ting, der har gjort indtryk på mig. For eksempel, hvor meget plastik, der ophober sig i fuglevildt. Det synes jeg er meget skræmmende, forklarer Emil Fisker.

Nu har Klimaklassen i hvert fald gjort sit i forhold til at komme med bud på opgaven.

Se elevernes udvikling i programmerne om Klimaklassen:

9:09
En HHX-klasse fra Ringkøbing deltager de næste tre uger i et eksperiment om plastikaffald

 

8:04
Nu skal eleverne i HH2A på Ringkøbing Handelsskole begrænse deres forbrug af plastik.
8:46
Nu skal HHX-eleverne fra Ringkøbing komme med gode inputs til Plastindustrien: