Afstemning: Kissmeyer valgt som folketingskandidat

Som ventet taber Henrik Christiansen til partifællen Carsten Kissmeyer i en afstemning om, hvem der skal være den endelige folketingskandidat for Venstre i Ikast-kredsen.

Carsten Kissmeyer er valgt som Venstres nye folketingskandidat for Ikast-kredsen.
Carsten Kissmeyer er valgt som Venstres nye folketingskandidat for Ikast-kredsen.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Det nuværende folketingsmedlem, regionsrådsmedlem og tidligere borgmester i Ikast-Brande Kommune, Carsten Kissmeyer, bliver den endelige folketingskandidat for Venstre i Ikast-kredsen ved et kommende folketingsvalg. Det ligger fast efter en afstemning, hvor politikeren fik opbakning fra 98 ud af 100 lokale medlemmer ved et opstillingsmøde torsdag aften. 

-  Det er jeg selvfølgelig glad for. Det, at man får en solid opbakning, det er jo en god start på en valgkamp, som vi ved kommer lige om lidt, siger den nyslåede folketingskandidat, der netop nu er fungerende folketingsmedlem som suppleant for Esben Lunde Larsen, der forlod politik i maj sidste år. 

Carsten Kissmeyer meldte sig i sidste øjeblik som kandidat mod Henrik Christiansen, der ellers i over to år har været Ikast-kredsens folketingskandidat for Venstre. Men baglandet opfordrede den tidligere borgmester til at stille op, og det fik Henrik Christiansen til at kritisere sit bagland og sige, at han havde fået en kniv i ryggen. Efter aftenens afstemning måtte han da også erkende, at slaget var tabt. 

- Jeg ved godt, at Carsten er mere kendt, end jeg er, og han vil få flere stemmer til Venstre. Det kan der ikke stilles spørgsmålstegn ved. Men det er ligesom ordentligheden i det, jeg har appelleret til, at folk de skulle vide manglede, siger han efter aftenens afstemning. 

- Det er måden, det er kørt på. At Carsten ikke har været mand nok til at ringe til mig som den første. Jeg har ikke hørt fra manden overhovedet. Det er måden og ordentligheden i det her, der er mangel på, lyder det fra en skuffet men afklaret Henrik Christiansen. 

Carsten Kissmeyer mener, at det er en del af det politiske spil.

- De (Ikast-kredsen red.) er nødt til at vurdere, hvordan er det, at vi sikrer, at der er en kandidat, der kan få flest mulige stemmer, og der er det desværre sådan i politik, at det er lidt barskt, siger Carsten Kissmeyer.

Kredsformand for Venstre i Ikast-kredsen, Anne-Marie Pedersen, fortryder ikke forløbet.

- Ved sidste valg sagde Carsten, at nu var det det, og at han så kommer tilbage, det er jeg rigtig glad for. Han er en rigtig god mand, som kan trække nogle stemmer for os. Vi har ladet medlemmerne vælge i aften, og det er det, demokrati handler om, fastslår hun.

Regionernes usikre fremtid har spillet ind

Selvom baglandet har opfordret ham til at stille op, afviser han ikke, at den politiske diskussion om regionerne har haft en betydning.  

Hænger det sammen med en mulig lukning af regionerne? 

- Til en hvis grad gør det. Jeg har sådan set sagt til mig selv, at jeg har stadig energi til at arbejde med politik. Det er klart, at når der er noget, der forsvinder, så siger jeg, hvor kan jeg så gøre min indflydelse gældende, og jeg tror faktisk jeg har noget at byde på både i regionsrådet og på folketingssiden. Så derfor er det vigtigt for mig personligt, at jeg har muligheden, men jeg tror også på, at jeg ved noget om Midt- og Vestjylland, som kan gavne landsdelen, hvis jeg kan få lov at åbne munden på Christiansborg, siger Carsten Kissmeyer. 

Folketingsvalg inden 17. juni

Den nyslåede folketingskandidat i Ikast-kredsen har nu travlt med at forberede sig til en kommende valgkamp.

- Det er klart, at vi har travlt. For der er jo ikke nogen kampagne, der er klar. Men jeg er heldig med, at en stor del af den gruppe, der hjalp mig ved sidste folketingsvalg, stadig er intakt, så der træder vi sammen og skal have plakater, bannere og alt muligt andet på plads hurtigst muligt, siger Kissmeyer. 

Men han skal ikke regne med at få hjælp fra den nu tidligere folketingskandidat Henrik Christiansen.

- Jeg håber, at Venstre får et godt valg, men det nok ikke lige mig, der kommer til at hjælpe ham. Så meget har han da godt nok trådt på mig, slutter Henrik Christiansen. 

2:12
Se interview med Carsten Kissmeyer kort efter afstemningen, hvor han blev udnævnt som ny folketingskandidat i Ikast-kredsen. 
3:09
Den tidligere borgmester Carsten Kissmeyer er i kampvalg om Ikast-kredsens folketingskandidatur.