Kissmeyer skal vænne sig til ikke at bestemme

Venstremanden Carsten Kissmeyer spillede højt spil ved regionsrådsvalget i november, men tabte. Nu er ex-borgmesterens hverdag blevet helt anderledes, og der er kommet rigeligt meget luft i kalenderen.

4:08
Her kan du se hele udsendelsen om Carsten Kissmeyers nye politiske liv.
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

Nederlaget og erkendelsen af, at han ikke blev den nye regionsrådsformand i Region Midtjylland er et halvt år gammelt, og Carsten Kissmeyer har måttet lære at leve et nyt politisk liv. Han har først og fremmest fået meget mere tid.

- Det helt væsentlige, der har forandret sig, det er at regionalpolitik, det er om dagen, og kommunalpolitik det var meget om aftenen. Så mit private liv det er blevet lidt mere afslappet, fordi jeg ikke bruger alle aftenerne, og fordi jeg kan spise aftensmad med min kone relativt tit, siger Carsten Kissmeyer, Regionsrådsmedlem, Venstre, Region Midtjylland.

Efter 16 år for bordenden som borgmester, først i Ikast og senere Ikast-Brande Kommune, meldte han for godt to år siden ud, at han ville gå efter at blive Bent Hansens afløser og dermed blive den nye formand i Region Midtjylland. Men planen kiksede. Anders Kühnau kom i vejen og han fik en overbevisende sejr.

- Det er rigtigt, at jeg ikke fik helt den position, jeg ville, men jeg må dog konstatere, at jeg var den venstremand, som fik det andet bedste valg i Danmark, jeg har fået rigtig gode poster i Danske Regioner, og derfor er det ikke sådan, at jeg sad og skulle tænke længe over, hvad jeg så skulle, siger Carsten Kissmeyer. 

Anders Kühnau vandt formandsstolen hos Region Midtjylland, og Carsten Kissmeyer blev taberen
Anders Kühnau vandt formandsstolen hos Region Midtjylland, og Carsten Kissmeyer blev taberen

Må finde sig i, at Kühnau bestemmer

I en politisk virkelighed med en socialdemokrat som regionsrådsformand, så er livet som venstremand lig med en tilværelse i opposition. Og når tingene spidser til, må Carsten Kissmeyer acceptere og rette ind. En disciplin den mangeårige borgmester ikke tidligere har været vant til.

- Hverdagen er en anden, fordi det er Anders Kühnau, der sidder på formandsposten, men når det så er sagt, så er min arbejdsfacon faktisk den samme. Jeg forsøger at have dialog med de andre gruppeformænd og på den måde gøre min indflydelse gældende, siger Carsten Kissmeyer.

Og der er tre et halvt år til næste valg. Carsten Kissmeyer møder i Regionshuset i Viborg tre-fire dage om ugen. Han er kommet i Danske Regioners bestyrelse. Han er blevet formand for Udvalget for regional udvikling og EU. Men luft er der blevet rigeligt af i kalenderen.

- Jeg er ikke jobsøgende, men jeg kan godt være interesseret i at påtage mig nogle bestyrelsesagtige eller rådgiveragtige opgaver i nogen sammenhænge, men det skal være, hvor jeg føler, at her kan jeg gøre en forskel. Der skal ske noget, ellers kommer man til at kede sig, siger Carsten Kissmeyer.

Carsten Kissmeyer har endnu ikke besluttet, om han ved valget i 2021 genopstiller og igen vil forsøge at blive formand for Region Midtjylland.