Kissmeyer og Kühnau slås om formandsposten

Socialdemokraterne går efter et generationsskifte, mens Venstre stiller med en garvet borgmester i kampen om formandsposten i Region Midtjylland

overblik-regionmidt.jpg
Foto: Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

FORMANDSKAMPEN: Hvem skal afløse Bent Hansen?

Efter 27 år i spidsen for først Viborg Amt og siden Region Midtjylland har veteranen Bent Hansen valgt at stoppe i politik.

Den blot 36-årige Anders Kühnau fra Horsens er manden, der skal forsøge at beholde formandsposten på socialdemokratiske hænder. Hans udfordrer er den nuværende Venstre-borgmester i Ikast-Brande Kommune, Carsten Kissmeyer.

Bent Hansen fik over 100.000 personlige stemmer ved valget for fire år siden, mens Anders Kühnau kun fik ca. 6.000. Der skal derfor arbejdes hårdt i den socialdemokratiske lejr, hvis partiet skal have formandsposten igen.

Carsten Kissmeyer har aldrig siddet i regionsrådet før, men han har været borgmester i Ikast i 15 år. For to år siden forsøgte han at komme i Folketinget, hvilket dog ikke lykkedes.

STRIDSPUNKTER: Skal private løse flere sundhedsopgaver?

90 % af regionernes penge går til sundhedsvæsnet. Der er derfor ingen tvivl om, at netop det område kommer til at fylde meget i valgkampen.

Carsten Kissmeyer vil udlicitere flere af regionernes sundhedsopgaver, så private virksomheder kan byde ind på at løse dem.

- De borgerlige regeringer har for eksempel tidligere haft succes med at bruge privathospitaler til at komme ventelisterne til livs, siger han.

Anders Kühnau er ikke principiel modstander af at lade private løse opgaver i regionen, men han mener ikke, der er nogen gevinst at hente.

- Jeg har svært ved at se, hvad vi vinder ved at udlicitere mere. Der er ikke mange områder, som vi ikke allerede har udliciteret, hvor jeg kan se, at det er en god ide. Det er svært at udlicitere sundhedsopgaver, da der er mange fagligheder, der skal samarbejde, siger han.

I ØVRIGT: Farvel til et parti - goddag til flere nye

For første gang vil Alternativet i år forsøge at blive valgt til regionsrådet i Midtjylland. Det tidligere byrådsmedlem for Socialdemokratiet i Ringkøbing-Skjern Kommune, Børge Sejersen Sommer, er blandt navnene på stemmesedlen.

Derudover har en gruppe ansatte på Psykiatrisk Hospital i Risskov valgt at stille op til regionsrådsvalget på deres egen liste - Psykiatrilisten - for at sætte fokus på den psykiatiske behandling i regionen. Spidskandidaten er overlæge Peter Møller Andersen.

Til gengæld har partiet Fælleslisten, der blev grundlagt i protest mod det nye supersygehus i Gødstrup, valgt ikke at genopstille til regionsrådsvalget. Partiet satser i stedet på at komme i byrådet i Holstebro.