Kirketyverier for millioner af kroner

Tyverier fra kirker i den midt- og vestjyske landsdel er ikke et særsyn. Få her et overblik over de seneste års tyverier fra kirker i landsdelen.

Emil Nolde-maleriet blev stjålet fra Ølstrup Kirke i 2014. Det har en værdi af 10 millioner kroner.
Emil Nolde-maleriet blev stjålet fra Ølstrup Kirke i 2014. Det har en værdi af 10 millioner kroner.

Tyverier fra kirker i den midt- og vestjyske landsdel er ikke et særsyn. Og tyvene går ikke kun efter dyre designerstole fra kirkerummet eller havetraktoren fra graverens aflåste skur. Også kostbart kirkesølv, altertavler og kulturarv er de seneste år forsvundet fra flere kirker i landsdelen.

I sommeren 2013 var der indbrud i Ørum Kirke ved Viborg. Kirken mistede kirkesølv til en værdi af en halv million kroner.

3:18
Tyveri af kirkesølv er et stigende problem - og kirkerne gør ikke nok for at sikre deres værdier, siger en sølvsmed.

Efter indbruddet i Ørum Kirke udlovede menighedsrådet både en dusør og frit lejde til tyvene, men det stjålne sølv vendte til kirkens store ærgrelse ikke hjem til dens retmæssige ejer.  

- Det er noget, der har været til brug og til glæde gennem så mange generationer. Det er et tab af rang, sagde sognepræst Ulla Horsholt dengang til TV MIDTVEST. 

Stjal kirkesølv fra 1600-tallet

I januar 2014 var indbrudstyve igen på sølvrov i landsdelen - denne gang i Egvad Kirke i Tarm.

Tyvene kom ind ved at bryde et vindue op. Og inde i kirken brækkede de et skab op, hvor de fandt nøglen til pengeskabet. Her tog de blandt andet 100 sølvbægre og en alterkalk. Det er genstande, som blev vurderet til en samlet værdi på 100.000 kroner.

Også et par år tidligere var kirken ramt af indbrud. Dengang slap tyvene afsted med to alterstager og en syv-armet lysestage fra 1600-tallet.

0:57
Tyve løb med sølvtøj for til en værdi af 100.000 kroner fra Egvad kirke

Indbruddet var det sidste i rækken af flere indbrud i midt- og vestjyske kirker. Alle gange var det kirkesølvet, der var i tyvenes interesse.

Store værdier forsvundet

Hvert år anmeldes der i gennemsnit omkring 400 indbrud og tyverier fra de danske folkekirker. 
Ifølge tal fra Kirkeministeriet er der de sidste tre år stjålet værdier for mere end 18 millioner kroner fra danske folkekirker.

Og det værdimæssige største tab  i den regnestykke led Ølstrup kirke tilbage i marts 2014, da kirkens kostbare Emil Nolde-maleri i kirkens altertavle på mystisk vis blev stjålet fra kirken. 

1:04
Et Emil Nolde-maleri, der er vurderet til 10 mio kr, er netop blevet stjålet fra Ølstrup Kirke. Politiet beder offentligheden om hjælp i jagten på kunsttyvene

Maleriet med titlen 'Middag i Emmaus' er malet af Emil Nolde i 1904, og er vurderet til at være 10 millioner kroner værd. Det blev malet specielt til Ølstrup Kirke ,fordi han var gift med provstens datter og havde indtil tyveriet hængt i kirken siden 1939.

I dagene efter tyveriet havde politiet meget få spor at gå efter. Politiet jagtede på et tidspunkt en tysk indregistreret bil, der af flere var blevet set omkring kirken i tidsrummet for maleriets forsvinden. 

1:09
Politiet efterforskede et enkelt spor i sagen om det stjålne Nolde-maleri fra Ølstrup Kirke.

Menighedsrådet udlovede sidenhen en dusør på 100.000 kroner til den eller de personer, der kunne komme med det afgørende tip, der kunne bringe maleriet tilbage til kirken. 

Men i dag er det dyrebare Emil Nolde-maleri fortsat som sunket i jorden. Og det er til dato det største kunsttyveri i nyere tid fra en kirke i Danmark.

1:31
Selvom der ikke er noget nyt i sagen om det stjålne Nolde-maleri, tror de stadig på miraklet i Ølstrup

Sommertyve på spil i Håsum

I juni 2015 var særligt Håsum Kirke ved Skive udsat. Hele tre gange indenfor kort tid fik kirken stjålet effekter fra kirkerummet. Første gang stjal tyve alle kirkens stole, siden løb de med en bog fra alteret og i perioden fra den 24.- 28. juni sidste år fik kirken så også stjålet en tinkande fra døbefonden.

0:27
For tredie gang indenfor kort tid har kirken i Håsum ved Skive fået stjålet effekter fra kirkerummet

Senest er det så her i juli 2016 gået ud over Thorsø Kirke imellem Bjerringbro og Hammel. Her har tyve i nattens mulm og mørke fjernet centrale, udskårne træfigurer fra kirkens altertavle. De har ligeledes stjålet to store alterstager og en syvarmet lysestagefra kirkerummet. 

Det er figurer fra denne altertavle, der senest er blevet stjålet fra Thorsø Kirke. 
Det er figurer fra denne altertavle, der senest er blevet stjålet fra Thorsø Kirke. 

Politiet har besøgt kirken i Thorsø for at sikre sig mulige spor. Men indtil videre har politiet ikke meget at gå efter.

- Vi har ikke rigtigt noget at gå efter, for vi fandt ingen spor i eller omkring kirken. Sagen ligger nu ved vores efterforskningsafdeling, og vores arbejder fortsætter med afhøringer i lokalområdet, siger Ida Johanne Laursen, som står for sagen hos Lokalpolitiet i Randers.

Menighedsrådet beder derfor borgerne om hjælp. Hvis nogen, ved auktioner eller lignende, støder på de stjålne genstande, så bedes de kontakte politiet og menighedsrådet øjeblikkeligt.

De stjålne genstande er ikke umiddelbart noget, der kan afsættes i almindelig handel, men de har igennem de seneste 400 år været del af Thorsø Kirke, og de har derfor stor værdi for kirken og menighedsrådet.