Kimmie tager solarie flere gange om ugen: - En aldersgrænse havde stoppet mig

Selvom de fleste unge godt ved, at solarium er farligt, så er det ikke alle, der holder sig fra de kunstige solstråler. En aldersgrænse kan ændre på det.

kimmie.jpg
Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

Hvis den danske solarielov fra 2014 havde indeholdt en aldersgrænse på 18 år, ville det på sigt have forhindret tusindvis af kræfttilfælde. Det viser et nyt studie fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden, hvor forskere har sat tal på, hvor mange tilfælde af kræft i huden, vi kunne undgå i perioden 2014-2045.

En af dem der dyrker den kunstige sol er Kimmie Illes Mortensen fra Hodsager. Hun har gjort det, siden hun var 12-13 år, selvom hun godt er klar over, at den solbrune hud kan få konsekvenser.

- Jeg tænker rigtig meget over det sundhedsskadelige i at tage solarium. Men alligevel bliver jeg ved, og det er jo åndssvagt, siger Kimmie Illes Mortensen, der er studerende og fra Hodsager sydøst for Holstebro.

Flere gange om ugen ligger hun sig ind under det kunstige lys, fordi hun ikke bryder sig om at være bleg.

- Sådan en rigtig dansker-hvid, det synes jeg ikke er pænt, siger Kimmie Illes Mortensen.

Men samtidig synes hun, at en aldersgrænse for brug af solarier er en rigtig god ide. Havde den været der, da hun var yngre, var hun næppe selv røget i solfælden.

- Hvis der havde været en aldersgrænse, havde jeg ikke fået smag for det så tidligt. Jeg tror, at en aldersgrænse på 18 år, have holdt mig væk dengang. Når man er 12-13 år, er man ikke helt klar over, hvilke konsekvenser det har, siger hun og fortsætter.

- Det er okay, at Staten går ind og blander sig, for hvis der havde været regler om en aldersgrænse, så havde jeg overholdt den. Det er lidt ligesom cigaretter og alkohol - det er meget fair med aldersgrænser, siger Kimmie Illes Mortensen.

I 2014 havde politikerne mulighed for at lave en aldersgrænse for brugen af solarie, men gjorde det ikke, fordi de ikke mente, det var nødvenidigt. Hvis de havde valgt helt at forbyde solarier, som de har i Australien og Brasilien, kunne man i perioden frem til 2045 have forebygget 81.887 tilfælde af hud- og modermærkekræft og sparet samfundet for 961 millioner kroner.

Ikke for sent at ændre på fremtiden

Brian Køster, Postdoc i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne, står bag det nye studie, som han håber vil få politikerne til at skærpe solarieloven.

- Vi ved, at solariebrug øger risikoen for kræft og er særligt farligt for børn og unge. Nu ved vi så også, at et politisk værktøj, som en aldersgrænse, vil have en afgørende effekt, siger Brian Køster.

Han understreger, at det ikke er for sent at ændre på fremtiden.

- Et totalt solarieforbud er den mest effektive politiske løsning, men en aldersgrænse vil være et skridt i den rigtige retning, fastslår han.

En række EU-lande har vedtaget en aldersgrænse på 18 år, som WHO også anbefaler. Men da solarieloven blev vedtaget herhjemme, valgte politikerne, trods anbefalinger fra en række forbruger-, børne- og sundhedsfaglige organisationer, ikke at indføre en aldersgrænse.

Politikerne argumenterede med, at solarieforbruget blandt unge var faldende. Men sådan er det ikke længere. I 2013 gik 10 procent af de 15-25-årige i solarium. I dag er andelen 12 procent.

Flertallet af danskere bakker op om en aldersgrænse. I 2016 mente 66 procent af de 15-70-årige danskere, at solariebrug bør være ulovligt for børn og unge under 18 år.