Kedelig rekord: Rigtig mange spiritusulykker denne sommer

Nye tal fra politiet viser, at der har været en betydelig stigning i spiritusulykker i Midt- og Vestjylland denne sommer.

Årets varme sommer bærer en trist rekord.
Årets varme sommer bærer en trist rekord.
Foto: Flemming Christensen

Midt- og Vestjyderne har haft svært ved at holde fingrene fra rosévinen og de kolde øl i sommervarmen.

Det er der i sig selv intet galt i, men nye tal viser, at flere samtidigt har valgt at tage bilen hjem. Antallet af spiritusulykker på de midt- og vestjyske veje er i hvert fald meget højere denne sommer, end det har været de seneste tre år.

- Der er især to ting, vi ikke er særligt stolte af på færdselsområdet denne sommer. Herunder at vi har landets højeste antal spiritusulykker. Derudover har vi også som den første politikreds rundet de 500 spritbilister, så det er vi kede af, siger leder af færdselsafdelingen ved Midt- og Vestjyllands Politi, Jørgen Christensen.

I maj måned var der 22 spiritusulykker. Det er en del højere end gennemsnittet fra maj de sidste tre år på 16 ulykker. I juni var der 24 ulykker, hvor der de sidste tre år har været et snit på 14, og i juli var der 17, hvor gennemsnittet for tidligere år ligger på 12.

- Vi har haft en meget varm sommer, og så er der flere der har slukket tørsten med alkohol og taget bilen hjem, forklarer Jørgen Christensen.

0:40
Jørgen Christensen kommer her med en opfordring til alle. 

Flere ulykker om sommeren

Seniorprojektleder ved Rådet for Sikker Trafik Michelle Laviolette kan ikke udtale sig konkrent om sommerens ulykketal, før de bliver gjort endeligt op på landsplan.

Hun kan dog godt forestille sig, at den varme sommer har spillet en rolle.

- Vi kan ikke lave en direkte kobling til den helt vildt gode sommer, men det er en mulighed, at varmen har resulteret i flere af arrangementer med alkohol, og så er risikoen større, siger hun.

Det er ikke unormalt, at der er spritbilister om sommeren. Det er tværtimod der, der er flest spiritusulykker på landsplan, forklarer Michelle Laviolette.

- Det er en lille forskel, men der er flere ulykker med spirituskørsel i sommermånederne end i vintermånederne. Det skyldes formentligt, at der i sommerperioden er flere arrangementer med alkohol, der bare opstår, modsat for eksempel julefrokoster, som folk har været inviteret til længe, forklarer hun.

Hun har derfor også klare råd til, hvordan man selv undgår at blive spiritusbillist.

- Når du skal ud og mødes i festligt lag, så find ud af, hvordan du kommer hjem, inden du tager afsted. Det er en dum idé at begynde at sjusse sig frem til, hvor meget man kan tåle. Så hvis du er i bil, så drik max en genstand. Hvis du ikke har lyst til det, så lad være med at tage bilen, slår hun fast.

2:35