A-kasser: Nye dagpengeregler er endnu mere indviklede

Nye dagpengeregler, der skal sikre, at færre falder ud, får kritik for at gøre systemet indviklet.

Dagpenge171012.jpg

Dagpengene, der siden reformen i 2010 har voldt politikerne på Christiansborg store problemer, er ikke færdige på den politiske dagsorden, selv om der i efteråret blev indgået et bredt forlig, der skulle sikre, at færre røg ud af systemet.

Samlet set bliver vilkårene og mulighederne for at tage småjob og vikariater dårligere, vurderer brancheorganisationen AK-Samvirke efter at have set det lovforslag, der skal gøre aftalen fra oktober til virkelighed.

Og overordnet set kritiserer AK-Samvirke udkastet til de nye regler for ikke at gøre systemet enklere.

- I årevis er der blevet talt om, at dagpengesystemet er blevet for komplekst og at der er behov for regelforenklinger og administrative lettelser.

- Vi må med beklagelse konstatere, at det nye dagpengesystem ikke er blevet mindre komplekst, skriver AK-Samvirke i høringssvar.

 

AK-Samvirke påpeger desuden, at mange fortsat vil opbruge retten til dagpenge.

- Præmisserne fra 2010-reformen er nemlig stadig de samme. Der er stadig ret til dagpenge i to år inden for tre år, og der skal stadig 1924 timers beskæftigelse til at genoptjene en ny dagpengeret.

- Det er en væsentlig forklaring på, at der - også i det nye dagpengesystem - vil være langt flere, der opbruger retten til dagpenge, end de 2000-4000 personer, der blev forudsat i dagpengereformen fra 2010, skriver organisationen.

 

/ritzau/