Karup-krise: Kommuner skal redde lufthavn

Krisen i Karup Lufthavn fortsætter. Passagererne svigter, og økonomien bløder for tredje år i træk. Kommunerne skal spytte i kassen, hvis lufthavnen skal reddes.

Passagererne svigter stadigvæk Karup Lufthavn i en sådan grad, at to års underskud blot bliver større og større. Sidste års underskud på 2,9 millioner kroner er estimeret til at være fordoblet i år. Og hvis passagerne fortsætter med at tage bilen frem for flyet, når de skal til hovedstaden, ja så er pengekassen endegyldigt tom ved udgangen af 2015.

Lufthavnsledelsen råber derfor vagt i gevær. Hvis udviklingen fortsætter, så skal de ni kommuner, der ejer Karup Lufthavn, beslutte, om de fra år 2016 er villige til at dække lufthavnens eventuelle underskud på godt seks millioner kroner. Det svarer til 11 kroner per borger om året.

Økonomisk indsprøjtning eller ingen lufthavn! 

Søren Pape Poulsen (K), borgmster i Viborg, sidder i forretningsudvalget for lufthavnen. Han melder sig klar til at smide penge i lufthavnen.

- Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at vi skal gå ind og bakke det op. Ligesom vi støtter andre former for transport, så kan det være vigtigt at give et tilskud her. Karup Lufthavn er så vigtig for vores erhvervsliv og borgere, at den skal vi gøre meget for at holde fast i, lyder det fra Viborgs borgmester.

Hvad får vi for pengene?

Helt anderledes ser Silkeborgs 1. viceborgemster, Frank Borch Olsen (K), på situationen. Han vil ikke ukritisk poste borgernes skattekroner i en lufthavn uden en klar vision. Derfor er det centrale spørgsmål for ham: Hvad er Karup Lufthavns fremtid?

- Jeg tror, det er meget vigtigt, at vi ikke bare giver kunstigt åndredræt. Det handler om, at man finder en permanent løsning, og finder ud af, hvad Karup Lufthavns fremtid er. Når vi bruger borgernes penge, så skal det være til udvikling og ikke til afvikling, og jeg kan være nervøs for, at hvis vi bare giver penge uden at kigge nogle år frem, ja så bliver det mere afvikling end udvikling.

De ni kommuner mødes til et fællesmøde d. 25. juni. Et krisemøde om man vil.

FAKTA:*Karup Lufthavn åbnede 1. november 1965.*Lufthavnen har i 49 år klaret sig uden offentligt tilskud.*Lufthavnen ejes af følgende ni kommuner: Viborg, Silkeborg, Holstebro, Herning, Ikast-      Brande, Ringkøbings-Skjern, Lemvig, Struer og Skive.

 

Karup Lufthavn får brug for million-tilskud fra kommunerne for at overleve.