Karup får ingen kampfly

Det nye forsvarsforlig om indkøb af kampfly slår fast, at de 27 fly skal stå på Flyvestation Skrydstrup.

02:03

De danske F-16 fly er i dag stationeret i Skrydstrup i Haderslev Kommune. Men står det til Viborgs borgmester, så ligger fremtiden for de nye fly i Karup. (Indslag fra 16-04-2016)

1 af 2

Viborg-borgmester, Torsten Nielsen (K), ville gerne have placeret de nye kampfly på Flyvestation Karup. Men i det netop offentliggjorte forsvarsforlig fastslår partierne, at de 27 F-35-kampfly skal stå i Skrydstrup.

- Jeg synes selvfølgelig, at det er ærgerligt, fordi rammerne er, som de er i Karup. Vi har det hele inden for hegnet, og vi har også ekspertisen. Men det er en beslutning, der er truffet, og det respekterer jeg fuldt ud. I samme ombæring vil jeg gerne ønske Skrydstrup tillykke med valget, siger Torsten Nielsen.

Det er Venstre-regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Radikale Venstre, der har indgået forliget om indkøb af kampflyene. I aftalen står, at "partierne er enige om, at de danske kampfly fortsat skal operere fra Flyvestation Skrydstrup, der skal ombygges og klargøres til at modtage F35-flyene."

Vi skulle bare bygge nogle flere hangarer

Karup har i forvejen alle Flyvevåbnets helikoptere stående. Derfor mente Torsten Nielsen, at det var oplagt også at placere de nye kampfly her.

- Mange af de helikoptermekanikere, vi har, er uddannet fra Flyvevåbnet, inden de er blevet omskolet til at kunne skrue i helikoptere. Så der ville have været en stor gevinst der. Og så må man også huske, at vi har rigeligt med plads i Karup. Vi skulle bare bygge nogle flere hangarer, og så var det hele klar, siger Torsten Nielsen.

Men giver det ikke meget god mening, at de nye kampfly kommer til den flyvestation, der i forvejen har kampfly?

Det kan man jo sige. Men jeg synes, at den dagsorden, man havde om at samle alle tingene, der passede det meget fint, hvis det kunne blive samlet med helikopterne. Især når mange af de uddannede helikoptermekanikere i forvejen var uddannet til også at skrue i kampfly, siger Torsten Nielsen.

De første kampfly bliver efter planen leveret i 2021. Prisen bliver i alt på 20 milliarder kroner.

 

Her kan du se tidslinjen over forløbet med indkøb af nye kampfly:

    
* 1997: Danmark går med i industrisamarbejdet omkring udviklingen af F-35-jagerne kaldet Joint Strike Fighter og indbetaler de første 70 mio. kroner til programmet.
    
 2005: Forsvarets Materieltjeneste beder om informationer (RFI) fra fire flyproducenter, Lockheed Martin, Eurofighter, Dassault og Gripen. Franske Dassault vælger ikke at svare og forlader dermed konkurrencen.
    
* Efteråret 2007: Projekt Nyt Kampfly under Forsvarskommandoen oprettes. Det særlige projektkontor skal udarbejde en analyse, der skal danne beslutningsgrundlag for politikernes valg af nyt kampfly.
    
* Dec 2007: Eurofighter trækker sig fra den danske konkurrence
    
* Maj 2008: Boeing indtræder i konkurrencen med sit Super Hornet-fly
    
* 2009: Daværende forsvarsminister Søren Gade udskyder i to omgange beslutningen om typevalget til starten af 2010.
    
* 2010: Ny forsvarsminister Gitte Lillelund Bech lægger beslutningen på is med henvisning til, at F-16 har flere gode år i sig.
    
* Marts 2013: Kampflykonkurrencen genopstartes med deadline i sommeren 2015 og Eurofighter får lov at genindtræde.
    
* Juli 2014: Saab trækker det svenske Gripen fra konkurrencen.
    
Foråret 2015: Projekt Nyt Kampflys rapport med beslutningsgrundlaget for typevalget er reelt færdig, men låses inde mens skiftende ministre i Forsvarsministeriet fortsætter med at udskyde den politiske del af processen.
    
August 2015: Den nytiltrådte forsvarsminister Carl Holst erklærer, at et typevalg vil komme i efteråret 2015.
    
* December 2015: Forsvarsminister Peter Christensen udskyder typevalget til foråret 2016.
    
Maj 2016: Regeringen peger på F-35 som sit bud på Danmarks nye kampfly og anbefaler indkøb af 27.
    
9. juni 2016: Et flertal bestående af V, S, DF. LA og R beslutter at købe 27 F-35-fly.

(Kilde: Ritzau)