Kartoffelbrok fundet i midtjysk mark

NaturErhvervstyrelsen har konstateret kartoffelbrok i en mark i Midtjylland med stivelseskartofler.

I sidste uge rykkede NaturErhvervstyrelsens kontrollører ud til en kartoffelmark i Midtjylland, hvor der avles stivelseskartofler. Der var mistanke om, at planterne var ramt af svampesygdommen kartoffelbrok.

quoteNaturErhvervstyrelsen modtog en anmeldelse, som desværre har vist sig at være korrekt. 

Kristine Riskær, enhedschef, NaturErhvervstyrelsen

Styrelsen har netop modtaget de endelige analyseresultater, og de bekræfter, at der ér tale om kartoffelbrok.

- NaturErhvervstyrelsen modtog en anmeldelse, som desværre har vist sig at være korrekt. Vi har derfor straks sat vores beredskabsplan for den slags udbrud i gang. Det gælder om at få identificeret og afgrænset det specifikke område, siger enhedschef i NaturErhvervstyrelsen Kristine Riskær og understreger, at styrelsen tager sagen meget alvorligt.

Vanskelig at bekæmpe

Udbruddet af kartoffelbrok i Danmark startede i efteråret 2014, og det nye fund er konstateret på en mark, der ligger meget tæt på en af de marker, som dengang blev ramt.

- De to marker ligger så tæt på hinanden, at vi opfatter det nye tilfælde som en del af det oprindelige udbrud. Den svamp, der forårsager kartoffelbrok, danner hvilesporer, som kan overleve i jorden i 30 år. Derfor er svampen vanskelig at bekæmpe, hvilket gør det endnu vigtigere at få reageret hurtigt, så spredningen begrænses, siger Kristine Riskær og tilføjer:

- Det er ærgerligt, at vi har fundet kartoffelbrok igen i det samme område, da der ikke må dyrkes kartofler i en lang periode på smittede marker. Vi har indtil videre haft et rigtigt fint samarbejde med hele kartoffelerhvervet, som er meget bevidste om alvoren i fundet af kartoffelbrok, og vi forventer, at det gode samarbejde fortsætter, understreger Kristine Riskær.

Kartoffelbrok