Karakterpres får de unge til at vælge taktisk

Presset for at opnå høje karakterer får de unge til at vælge de fag, hvor de kan få de bedste karakterer, fremfor de fag der interesser dem.

Dimission Ikast-Brande

De unge studenter på Ikast-Brande Gymnasium har i år opnået det højeste karaktersnit, siden 12-skalaen blev indført i 2007. Det fik rektor på gymnasiet til at advare de unge mod karakterfiksering i sin tale til dimissionen.

- Vi skal passe på med ikke at blive for målehysteriske. Det er ikke kun det, der kan måles på en karakterskala, der har værdi, sagde Marianne Dose Hvid  blandt andet i sin tale til studenterne.

Men selvom rektor advarede, så fyldte karaktererne fortsat meget for de nyudsprungne studenter. 

Nogle elever holder sig sommetider tilbage i timerne, og det er rigtig skidt. Det kan hæmme fokusset på læreringen, fordi man ikke får spurgt og uddybet tingene timerne.

- Det er som om, man bliver bedømt mere på karakterne end på alt andet, siger Emma Cathrine Kristensen.

- Der er høj prestige i at få en høj karakter, og får du ikke den ønskede karakter, får du ikke den uddannelse, du gerne vil have, siger Magnus Kobborg Knudsen.

Det store pres for at opnå gode karakterer kan hæmme eleverne i timerne. Presset øger risikoen for, at de unge ikke stiller de spørgsmål, de vil i timerne af frygt for at lyde dumme overfor lærerne.

- Nogle elever holder sig sommetider tilbage i timerne, og det er rigtig skidt. Det kan hæmme fokusset på læreringen, fordi man ikke får uddybet tingene timerne, siger Marianne Dose Hvid.

De unge vælger taktisk

Det øgede fokus på at opnå gode karakterer, der har ført til det rekord høje snit på Ikast-Brande Gymnasium, er ikke en tilfældighed. Eleverne tænker nemlig strategisk i deres valg af fag.

Jeg vælger ikke det fag, som jeg har allermest lyst til. Jeg vælger det fag, hvor jeg har det nemmest, for der kan jeg få den bedst mulige karakter.

- Der er mange, der vælger linje og fag efter, hvor de kan få gode karakterer, siger Emma Cathrine Kristensen. 

- Jeg vælger ikke det fag, som jeg har allermest lyst til. Jeg vælger det fag, hvor jeg har det nemmest, for der kan jeg få den bedst mulige karakter, siger Michael Anderson. 

Og mens adgangskravene til de videregående uddannelser stiger, spekulerer gymnasiets lærere over en løsning, der kan dæmpe karakterpresset. 

- Man kan eventuelt lave forsøgsordninger, hvor man ikke giver karakterer det første år på gymnasiet, siger Lotte Lajer, der er uddannelsesleder på Ikast-Brande Gymnasium. 

Det samlede karaktergennemsnit for de afgående studenter på Ikast-Brande Gymnasium lød på 7,6. 

2:24
Se indslaget fra Ikast-Brande Gymnasium sendt d. 24. juni 2016.