Kantarellerne kommer før tid

Kantarellerne er så småt på vej op af jorden - to måneder tidligere end normalt.

kantarel.jpg

Der skal fugt, der skal ilt og der skal varme til. Og det har kantarellerne tilsyneladende fået rigeligt af. I hvert fald er de allerede ved at pible op af jorden - og det er godt to måneder tidligere end normalt.

- De er fantastiske. De vokser lidt langsommere end de andre svampe, det tager lidt længere tid inden de har den rigtige størrelse, og mange har meninger om, hvor store de skal være, før man tager dem op af jorden, siger Brian Kjølhede Jensen, Naturvejleder, Naturstyrelsen Vestjylland

Kantarellerne er nogle af skovens mest eftertragtede svampe - derfor bliver de også kaldt skovens guld. Og det kan være svært for mange at lade de små guldklumper være i skovbunden, til de er helt store nok til at komme op.

- Jeg vil gerne gemme dem, til de har lidt mere fylde, men det tager altså sin tid. Så går jeg og gemmer dem, holder lidt øje med dem ude i skoven, og venter på at de bliver store nok, og så er det altså bare ærgerligt, hvis jeg kommer derud, og så er der nogen, der har snuppet dem. Personligt synes jeg, man skal vente lidt med at tage dem, siger Brian Kjølhede Jensen, Naturvejleder, Naturstyrelsen Vestjylland.

Brian Kjølhede Jensen råder alle svampeelskere til kun at tage de største svampe og lade de mindste stå lidt endnu.