Kan få handicapbil, men ikke kørekort

Den snart 18-årige Emma Daniel fra Bording kan få en handicapbil, men ikke et kørekort. Ikast-Brande Kommune nægter at betale og nu risikerer Emma at miste sin uddannelse på gulvet.

Handibil.jpg

Emma Daniel fra Bording er født med en muskelsygdom.

- Jeg har svært ved at fungere en hel dag, og jeg er meget træt efter at have været i skole. Så kommer jeg hjem og sover. Og hvis jeg har været for aktiv, så kan jeg ligge i to dage for at blive frisk igen, forklarer hun.

Kommunen vil ikke betale kørekortet

Emma Daniel er afhængig af sine forældres hjælp. Hendes mor får tabt arbejdsfortjeneste 14 timer om ugen for at køre sin datter til og fra skole og til fysioterapeut. Men når Emma Daniel til januar fylder 18 år, er det slut. Hendes mor kan ikke længere få tabt arbejdsfortjeneste og starter derfor på fuld tid for at få økonomien til at hænge sammen. Det betyder, at Emma Daniel selv skal til at køre.

Men Ikast-Brande Kommune har afslået at betale hendes kørekort til trods for, at kommunen både har stillet en handicapbus til rådighed og indrettet den, så Emma selv kan klare køreturene til skole og til fysioterapeut. Nu risikerer hun at må droppe sin uddannelse som webintegrator på Herningholms Erhvervsskole.

- Det er jo rigtig rigtig ærgerligt, hvis det skulle komme dertil. For hun er virkelig glad for skolen, siger hendes mor, Dorte Daniel.

Får medhold af Statsforvaltningen

Familien har klaget over afgørelsen til Ankestyrelsen i Statsforvaltningen og fået medhold. Alligevel afviser Ikast-Brande Kommune fortsat at betale Emma Daniels kørekort.

Nu har Muskelsvindfonden indbragt kommunen for Tilsynet.

- Det er jo groft, når en kommune bevidst bryder Serviceloven. Det her er grovere, end jeg har set i noget andet tilfælde. Og når det så går ud over konkrete mennesker, så er det også uforståeligt, siger konsulent i Muskelsvindfonden, Thomas Krog, til TV-MIDTVEST.

Afviser at have handlet ulovligt

Borgmester Carsten Kissmeyer (V) kender ikke den konkrete sag, men han afviser, at kommunen har handlet ulovligt.

- Det er jo sådan, at hvis du for eksempel er handicappet, får du i nogle tilfælde pension. Og hvis du har det, skal du selv betale de omkostninger, man normalt har, siger borgmesteren.

Emma Daniel har ingen pension. Hun får 900 kroner i SU i måneden og har ikke tænkt sig at søge pension.

- Jeg vil gerne kunne fungere lige som alle andre og tage en uddannelse, som alle andre mennesker kan, forklarer hun.

Den 6. januar fylder Emma Daniel 18 år. Hvordan hun herefter skal komme i skole, har hun ingen løsning på.

Se aftenens indslag om Emme Daniel her:

2:45
Muskelsvindfonden har indbragt kommunen i en sag om overtrædelse af Serviceloven: