Ny skole i Stoholm: Kan betyde sammenlægning af flere skoler

Stoholm Skole er nedslidt, og derfor står en ny skole højt på ønskelisten i byen. Men skal dét ønske gå i opfyldelse, skal naboskolerne inddrages.

Sanne Quist Mortensen (tv) og Mette Thybo Jensen (tv) er to af dem, der ønsker sig en helt ny skole i Stoholm.
Sanne Quist Mortensen (tv) og Mette Thybo Jensen (tv) er to af dem, der ønsker sig en helt ny skole i Stoholm.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Skolen i Stoholm er i så dårlig stand, at de 30 millioner kroner, som politikerne har afsat til renovering ikke slår til. Det mener en gruppe borgere i byen, der er gået sammen i kampen om at få en helt ny skole i Stoholm.

- Det er ikke bæredygtigt at putte 30 millioner i en skole, hvor det stadig ikke kan løfte skolen op til det, som vi gerne vil have, en skole skal kunne. Det er en lappeløsning. En dyr lappeløsning, sådan lyder det fra Sanne Quist Mortensen, der er med i initiativgruppen, Ny Skole i Stoholm. 

Hun bakkes op af skolebestyrelsesformanden for Stoholm Skole, der også ønsker en helt ny skole til børnene. Hun mener heller ikke, at 30 millioner kroner vil række langt.

- Vi har ventet på dem længe, men ser man bare lidt længere ud i fremtiden, så synes vi, at det er en meget dyr løsning, som kun løser en lille del af problemet og ikke giver mulighed for rigtig god læring og undervisning, siger Mette Thybo Jensen.

- Den er i høj grad nedslidt. Generel vedligeholdelse har været udsat igennem mange år, så her ser jo trist ud, siger Mette Thybo Jensen.

Der er afsat 30 millioner kroner til renovering af skolen. Den løsning er meget dyr, lyder det fra skolebestyrelsesformanden.
Der er afsat 30 millioner kroner til renovering af skolen. Den løsning er meget dyr, lyder det fra skolebestyrelsesformanden.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

En ny skole kræver sammenlægning

- Det kunne være spændende at få etableret en ny skole. Sådan lyder meldingen Per Møller Jensen, der er formand for Børne- og Ungdomsudvalget i Viborg Kommune.

Han vurderer, at en helt ny skole vil koste omkring 100 millioner kroner. De penge, er der ikke til i kommunens budgetter. Han er dog langt fra afvisende over for en helt ny skole.

- Skal vi ind og overveje sådan nogle ting, så er det min vurdering, at så skal vi også ind og kigge på skolestruktur, siger Per Møller Jensen. 

- Vi har tre skoler i området, for at sige det lige ud. Vi har Stoholm Skole, vi har Mønsted Skole, og vi har Sparkær Skole. Skal vi lave en ny skole og lave den lige, som den skal være efter pædagogiske principper og folkeskolen intentioner og indhold, så var det måske værd at sige, skal vi have én ny, topmoderne skole til det lokalområde frem for at have tre. Jeg ved godt, at det er en svær diskussion. 

Selvom en ny skole ikke bliver en realitet i denne byrådsperiode, så har Per Møller Jensen en klar opfordring til de tre skoler.

- Kan man finde ud af noget der lokalt, så tror jeg også, at det er nemmere at overbevise et byråd om, at så sætter vi ekstraordinære anlægskroner af til at bygge en helt ny skole.

En sammenlægning med de to naboskoler ville bringe elevtallet i Stoholm op omkring 800.

1:56
Her kan du se en del af interviewet med formanden for Børne- og Ungdomsudvalget i Viborg Kommune, Per Møkker Jensen.