Kampen om ny motorvej fortsætter

Vejdirektoratet har offentliggjort en VVM-redegørelse, der giver fem bud på, hvordan en motorvej mellem Herning og Holstebro kan bygges. Spørgsmålet er, om der er råd til, at alle kan få deres ønsker opfyldt

031111_Motorvej.jpg

Krigen om, hvor den nye motorvej mellem Herning og Holstebro skal starte og slutte, er langt fra slut.

I Holstebro kæmper man for en motorvej, der starter i nordbyen. I Herning kæmper man for en motorvej, der går vest om Herning, forbi det nye supersygehus i Gødstrup og slutter ved Messecentret.

Nu har Vejdirektoratet udarbejdet en VVM-redegørelse, der giver fem bud på, hvordan den nye motrovej kan bygges.

Hvis alle ønsker skal opfyldes, kommer motorvejen til at koste 4 milliarder kroner. Og det er ikke sikkert, at der er råd til det hele.

De fem modeller

Den billige model er en motorvej, der starter i Holstebro Syd og slutter i Herning Nord ved rundkørslen på Sundsvej, hvor den nuværende motortrafikvej også slutter. Den motorvej vil koste ca. 2,3 milliarder kroner at bygge.

Skal motorvejen gå vest om Herning, så den blandt andet går forbi det nye sygehus i Gødstrup, kommer den til at koste 3,2 milliarder kroner - 0,9 milliarder kroner mere end den billige model.

Hvis motorvejen skal starte i Holstebro Nord, men stadig kun gå til rundkørslen ved Sundsvej i Herning, bliver prisen 3,5 milliarder kroner. Det er 1,2 milliarder kroner mere end den billige model.

Tvivl om viljen til den dyre model

Den dyreste løsning er motorvejen, der både starter i Holstebro Nord, og går hele vejen vest om Herning ud til Messecentret.

En sådan super-motorvej kommer dog til at koste næsten 4 milliarder kroner at bygge. Og så mange penge tror Niels Viggo Lynghøj, borgmester i Struer Kommune, ikke, at politikerne på Christiansborg er parate til at betale:

- Hvis midlerne er ubegrænsede, og man kan få begge løsninger, så er det selvfølgelig bedst. Jeg tvivler bare på, at man er villig til at finde så mange penge, og derfor må vi ud i en prioritering. Og der er det altså motorvejen til Holstebro Nord, der er vigtigst, at få lavet. Motorvejen vest om Herning kan man lave sidenhen, siger han.

Samme holdning har borgmesteren i Holstebro Kommune, H. C. Østerby:

- Vi SKAL have en løsning, der går til Holstebro Nord. Det er til gavn for hele det nordvestjyske område i sær for erhvervsudviklingen, siger han.

Lad os stå sammen

Borgmesteren i Herning Kommune, Lars Krarup, mener, at det er vigtigt, at alle står sammen for at få den fulde motorvejspakke til Vestjylland. Kan det ikke lade sig gøre, mener han, at en motorvej vest om Herning har førsteprioritet:

- Viser det sig umuligt at realisere, skal vi som minimum arbejde for at få gennemført det, der i rapporten kaldes for Tilvalg 3-løsningen, som vil sikre motorvej sydvest om Herning, siger han.