Kaj Munks mindesten flyttes

Mindestenen for Kaj Munk bliver nu flyttet otte meter væk fra vejen vest for Silkeborg.

Mindestenen for digterpræsten Kaj Munk har i en del år næsten været sat i skammekrogen. Det skriver DR Østjylland. 

Den står nemlig bag et autoværn ti kilometer vest for Silkeborg i Ikast-Brande Kommune. Men nu kommer den frem i lyset igen, da den bliver flyttet otte meter længere væk fra vejen, siger landskabsarkitekt Jens Dybbro fra Årstiderne Arkitekter i Silkeborg.

- Vi får etableret en lidt større plads omkring mindestenen, så man kan stå lidt mere i fred og ro og sikkert fra vejen. Vi har foreslået at opstille bænke og belysning, så man også om aftenen og i den mørke tid kan sidde og mindes Kaj Munk, siger han til DR Østjylland.

Stenen står på det sted i Hørbylunde Bakker, hvor Kaj Munk blev skudt af Gestapo 4. januar 1944 under Anden Verdenskrig. I 1954 blev der sat et granitkors op på mindestedet, som længe har været svær at få øje på.

Jens Dybbro fortæller, at problemet opstod, da man gjorde vejen bredere. Da mindestenen blev sat i 1950'erne var vejen ikke så bred, men med mere trafik blev vejen udvidet, og kanten af vejen kom for tæt på stenen, så bilister risikerede at køre ind i stenen, hvis de kørte af vejen.

- Man var nødt til at opsætte et autoværn mellem mindestenen og vejen, så mindestenen er skjult i dag, siger han til DR Østjylland.

På selve det sted, hvor digterpræsten blev skudt, bliver der nu placeret en mindeplade i jordoverfladen.

Det er Ikast-Brande Kommune, der står for arbejdet, som ventes at være færdig til indvielse på befrielsesaftenen 4. maj i år.

Se markeringen ved mindestenen den 4. januar 2014, på 70-års-dagen for Kaj Munks likvidering.

I 2014 var det 70 år siden Kaj Munk blev likvideret. Nazi-kritikeren blev mindet ved en kransenedlæggelse i Hørbylunde Bakke.