Kaj Munk mindes over hele Danmark

I dag er det 70 år siden, digterpræsten Kaj Munk fra Vedersø blev likvideret. TV MIDTVEST er med hele dagen

kajmunk.jpg

Kaj Munk var en mand, der satte dybe fodspor. Og 70-årsdagen for mordet på digterpræsten fra Vedersø markeres af det officielle Danmark ved en gudstjeneste i Københavns Domkirke klokken 14, hvor Dronningen og kirkeminister Manu Sareen (R) vil deltage.

I formiddag klokken 9 lagde kulturudvalgsformand i Ringkøbing-Skjern kommune og næstformand for Kaj Munks Præstegård, Christian Ahle, en krans ved mindekorset på Hørbylunde Bakke ved Silkeborg, hvor liget af Kaj Munk blev fundet om morgenen den 5. januar.

Og senere i dag mindes Kaj Munk i Vedersø, hvor han var præst til sin død for 70 år siden.

TV MIDTVEST er med alle tre steder, og I kan se billeder derfra i vores udsendelse klokken 19.15 (Vi sender lidt tidligere end normalt).

Hel tv-aften

For at mindes Kaj Munk har TV MIDTVEST sammensat en hel tv-aften om ham, som følger lige efter den regionale udsendelse 19.15 og frem til midnat. Der er nyproduktioner og spændende programmer fra vores arkiv. 

Kaj Munks barnebarn, journalisten Arense Lund, lavede i 1992 et meget nysgerrigt og personligt TV-portræt af sin morfar, Kaj Munk. I udsendelsen, som har titlen Med Ordets Sværd, snakker hun blandt andet med sin mormor og Kaj Munks kone, Lise Munk, som blandt andet fortæller om Kaj Munks overvejelser op til 4. januar 1944, hvor han blev hentet af tyskerne på præstegården i Vedersø og kort efter dræbt. I hans taler og prædikener opfordrede han mere og mere til væbnet modstand.Prøvede du at tale ham fra det? Spørger barnebarnet, Arense Lund, blandt andet sin mormor i udsendelsen. "Ikke så meget som jeg måske kunne, fordi han var så opfyldt af den tanke, at han ville yde modstand", fortæller Lise Munk i 1992.Arense Lund spørger sin mor: "Kunne du få det ønske bagefter, at han lod være med at tage så mange risici?" Jeg har altid selv ønsket, at jeg havde været modig nok til at gøre noget lignende, svarer Yrsa Lund.

Kaj Munk som mand og far

På Kaj Munk-aftenen genudsender vi klokken 20.30 et program, som blev lavet om Kaj Munk i 1998, hundredeårsdagen for hans fødsel. Hør hvordan det lykkedes den 31-årige Kaj Munk at blive gift med den kun 19-årige Lise ved et lynbryllup. Mød også børnene, der fortæller om deres dumdristige, legesyge og bestemt ikke pædagogiske far. Lige efter dette program følger den meget dramatiske og bevægende fortælling om mordet på Kaj Munk, og de konsekvenser, det fik for familien i Vedersø Præstegård.Oplev enestående øjenvidneskildringer fra børnene og andre, der var helt tæt på familien Munk. Disse to programmer er tilrettelagt af Bjarne Nielsen Brovst og Flemming Christensen

De sidste konfirmander

Da Kaj Munk brutalt blev myrdet for 70 år siden var han i gang med at forberede sit sidste hold af konfirmander. I programmet "De Sidste Konfirmander" har vi sat konfirmander fra præstens sidste hold stævne på præstegården i Vedersø. Her fremkalder vi minderne om konfirmandholdets sidste dramatiske dage omkring drabet og frem til Kaj Munks begravelse, hvor de kom tæt på begivenhederne. Kaj Munk-eksperten Per Stig Møller sætter begivenhederne i perspektiv.

Aftenen slutter med tre afsnit af "En god Historie". Her følger Jørgen Pynt og Bjarne Nielsen Brovst i Kaj Munks fodspor. Første afsnit foregår for eksempel på Lolland, hvor Kaj Munk blev født. Han blev født i Maribo, og da han mistede sine forældre flyttede han som femårig til sin mors kusine Marie og hendes mand, Peter Munk, der adopterede ham og gav ham Munk-navnet.

Foredrag om Kaj Munk

Vi har filmet et foredrag, som Per Stig Møller holdt om Kaj Munk i Gjellerup Sogns Menighedshus. Det sendes lørdag 4. januar klokken 18.15. Og genudsendes dagen efter, nemlig om søndagen klokken 13.15 og 22.30.

Overblik over Kaj Munk aftenen 4. januar på TV MIDTVEST:18.15 Per Stig Møllers foredrag om Kaj Munk19.45 Med Ordets Sværd20.30 Kaj Munk som mand og far21.00 Mordet på Kaj Munk21.30 De Sidste Konfirmander21.50 Nord22.05-23.30 En god historie 1+2+3 alle med udgangspunkt i Kaj Munk.