Kærshovedgård skal være asylcenter

Fængslet Kærshovedgaard skal ifølge integrationsminister Inger Støjberg bruges som asylcenter. De ansatte raser - fik det at vide ved at se pressemødet på TV2 News.

Fængselsforbundet raser og de ansatte er chokerede.

Det åbne fængsel, Kærshovedgård, under Statsfængslet Midtjylland, skal tilsyneladende lukkes fra 1. december og i stedet bruges som asylcenter. Det oplyste integrationsminister Inger støjberg på statsministerens pressemøde i går, inden hverken fængslet selv eller dets ansatte havde hørt om planerne. Til gengæld kunne de se og høre det på TV2 News.

Rasende på Støjberg
- Jeg er rasende over, at Støjberg gør det her. Det er simpelthen så uanstændigt at melde sådan noget ud offentligt, inden man har informeret de ansatte. Der er ikke noget, der kan undskylde, at man gør det på den her måde, siger Forbundsformand Kim Østerbye til TV MIDTVEST og fortsætter.

- Vi skal selvfølgelig parerere ordrer og vi skal nok gøre, hvad vi får besked på. Men man melder ikke sådan noget ud på et pressemøde, det er meget dårlig stil.

Heller ikke fængslet vidste noget
Ifølge Kim Østerbye har heller ikke Kærshovedgårds ledelse tilsyneladende været orienteret om planerne.

- Det er kommet lige så meget bag på dem, siger han og forklarer at stemningen blandt de ansatte lige nu er meget dårlig.

- Selvfølgelig er den det. De er jo glade for deres arbejdsplads og nu er fremtiden pludselig usikker. Hvor skal de hen.

Bliver svært at nå tidsfristen
Han tvivler på at planerne kan nå at blive gennemført inden 1. december, som integrationsministeren har sagt.

- Det er meget kort tid til at sikre de ansatte nyt arbejde andet sted. Vagtplanerne for december er ude og det tager også noget tid rent praktisk at flytte fangerne.

Udover selve meldingen om at Kærshovedgård skal omdannes til asylcenter er der ikke kommet oplysninger om sagen fra integrationsministeren. Ingen ved endnu, om ordningen bliver en overgang eller om den bliver permanent. Eller om den overhovedet bliver.

- Udlændingestyrelsen er nødt til at komme med en klar udmelding, om fængslet overhovedet kan bruges til formålet eller ej. Det kan være, de mener det er uegnet. Vi er nødt til at afvente, hvad der sker på mandag og og så går vi ind bagefter og ser, hvordan vi styrer HR processen, siger Kim Østerbye, som håber at forbundet kan finde tilfredsstillende løsninger for de fleste ansatte.

Fængselsforbundet har lige nu 50 ansatte på Kærshovedgård. Hertil kommer nogle civile stillinger.

Fængslets fanger skal nok få pladser
Det bliver ikke noget problem at finde plads til fængslets fanger. I øjeblikket er der lukket 500 fængselspladser rundt om i landet, blandt andet på grund af et større fald i antallet af voldssager samt i ungdomskriminalitet.

TV MIDTVEST arbejder på at få en kommentar til sagen fra integrationsminister Inger Støjberg.