Kæmpestort flaskebjerg bliver endelig fjernet

To iværksættere er gået i gang med at løse et mangeårigt miljøproblem, som længe har generet naboerne.

1:48
Der skal ryddes op i et bjerg på 30.000 tons affald. Se hele indslaget her.
Foto: Poul Gerner, TV MIDTVEST

I årevis har der ligget et bjerg af gamle flasker ved den lukkede Midtjysk Flaskecentral i Fårbæk, til stor irritation for de lokale. Men nu ser skraldeproblemet endelig ud til at blive løst. To iværksættere har købt resterne af den konkursramte virksomhed og er nu i gang med at rydde op i de bjerge af affald, som har plaget områdets beboere.

- Det er meget store affaldsmængder, der er samlet herude, så det er en kæmpe opgave, siger Benny Arlund, der er indehaver af genbrugsfirmaet JP Recycling.

30.000 tons affald ligger spredt ud over grunden, hvor Midtjysk Flaskecentral tidligere lå. Virksomheden gik konkurs i 2016 og siden da har affaldet skabt alvorlige miljøgener i lokalområdet.

- Det at man kunne se det, når man kommer forbi, har været generende. Og når det blæser har vi haft lugten over det halve af byen, siger Leif Balle, der bor i Fårbæk.

Borgerne protesterede over affaldet

Sidste år tog Fårbæk-borgerne miljøsagen i egen hånd og startede en større oprydning ved den tidligere flaskecentral.

- Det var faktisk mest en provokation for at få nogen til at reagere på det, fortæller Leif Balle.

Nu har de to iværksættere Jesper Pedersen og Benny Arlund så overtaget den konkursramte virksomhed og sammen med den et næsten uoverskueligt oprydningsarbejde. Når de største dynger er fjernet, skal området ved Fårbæk forvandles til en ny, moderne genbrugsvirksomhed.

- Vi vil gerne sortere det og genbruge tingene, så det er råvarer, der kommer ud herfra, siger Benny Arlund.

Et initiativ, der imødeses med stor spænding i Fårbæk, hvor borgerne glæder sig til at slippe af med de store affaldsdynger.

- Vi er jo spændt på det, for det er en kæmpe opgave, siger Leif Balle.