Kæmpesten 3D-scannet

Hundborg-stenen er blevet scannet for at finde ud af, hvor stor den egentlig er.

Hundborg-stenen scannet
Foto: Svend Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Det er to uger siden, at Hundborg-stenen blev gravet fri af jorden på en mark ved Hundborg i Thy. Vurderingen er, at det er Danmarks sjette største sten, men for at være helt sikker på størrelsen, er stenen blevet 3D-scannet.

- Jeg flytter scanneren rundt om stenen, og så bliver de forskellige scanninger lagt oven i hinanden, så de kommer til at passe sammen. På den måde får vi den nøjagtige massefylde, forklarer Søren Kvejborg, der har scannet stenen.

Det er blevet anslået, at Hundborg-stenen vejer omkring 170 tons. Søren Kvejborg skal dog have regnet lidt mere på vægten, inden han kan bekræfte det.

Gravet fri for 80 år siden

Stenen blev oprindelig opdaget og gravet fri for 80 år siden. Dengang målte man den til at være 6x5x4 meter, og efter målingerne dækkede man den til igen. Nu er det planen at flytte stenen 50 meter op af marken og lave den til en turistattraktion.

- Der skal laves en minimodel af stenen, der skal stå på det nye torv i Hundborg by. Så kan modellen vise herud, hvor man kan se stenen i den rigtige størrelse, forklarer René Melgaard Nielsen, der er projektleder i Thisted Kommune.

3:51