Ekspert: - Kablerne bør ikke graves ned

Teoretisk set kan det lade sig gøre, men praktisk set så er det en dyr og dårlig løsning at grave højspændingskabler ned, mener ekspert.

Björn Andresen
Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

De seneste dage har Jyllands-Posten i en artikel-serie sået tvivl om, hvorvidt Energinet har fortalt hele sandheden, når det har slået fast, at det kun er muligt at nedgrave cirka 26 kilometer af den 170 kilometer lange højspændings-motorvej, der skal gå ned gennem Jylland. Det har fået politikere og borgere til at stille spørgsmålstegn ved, om det nu alligevel er muligt, at ledningerne kan komme i jorden.

Men på Ingeniørhøjskolen i Aarhus ryster en af landets eksperter på området på hovedet. Han vil ikke anbefale nedgravningen.

- Praktisk set er det en ret dyr løsning, og man har ikke erfaringer med at lægge kabler med så højt spændingsniveau ned på så lange strækninger, siger Björn Andresen, der er ingeniørdocent ved Elektrisk Teknologi på Aarhus Universitet.

Hvis man graver højspændingskablerne ned, får det konsekvenser for den strøm, der kommer ud i stikkontakterne.

- Det kan ikke fungere, for hvis vi lægger det under jorden, vil man have store spændingsvariationer. Det vil sige, at den spænding, der er i stikkontakten derhjemme, ikke er stabil. Der kan opstå for høje eller for lave spændinger, og det kan ødelægge udstyret i hjemmet, forklarer Björn Andresen.

 

3:12
Se indslag: Ekspert vil ikke anbefale nedgravning af alle ledninger på den kommende højspændingsmotorvej i Vestjylland.

For dyrt og for dårligt

De ustabile spændinger, der vil være, hvis kablerne graves ned, kan man kompensere for, men det kræver udstyr, som ikke er muligt at få.

- Kompensationsudstyret er for dyrt, og vi har ikke erfaringer med det i denne størrelsesorden, siger Björn Andresen.

Han foreslår i stedet, at man øver sig i det små, før man skalerer op.

- Man bør starte med demonstrationsprojekter og med kortere strækninger, siger Björn Andresen.

Han anslår, at projektet vil blive fem gange dyrere, hvis kablerne skal graves ned. Den nuværende pris er ifølge Energinet 3,3 milliarder.