Kabler fra luften til jorden: - Vi må sætte pres på Christiansborg

Der er et nyt højspændingsnet på vej i Vestjylland, men det møder stor kritik fra de berørte kommuner, som vil have kablerne fra luften og ned i jorden.

20080211-073200-5_27mb.jpg
Foto: Torben Christensen / Ritzau Scanpix

Et nyt højspændingsnet, som skal gå fra Endrup til Idomlund, møder stor kritik i de berørte kommuner.

Energinet.dk vil erstatte de nuværende 150 kV-ledninger med 400 kV-ledninger, som skal hænge over jorden i 35 meter høje og 35 meter brede master. Mellem hver mast skal der så være 330 meter.

Dén løsning er lokalpolitikerne dog ikke tilhængere af. 

- Nu drejer det sig om, at der skal findes de tre-fire milliarder kroner ekstra, så kablerne kan komme i jorden. Vi må sætte pres mod Christiansborg, siger Søren Elbæk, viceborgmester i Ringkøbing-Skjern kommune, ifølge aoh.dk.

- Jeg forstår godt, at borgerne er trætte af det. Vi skylder dem at kæmpe indædt for at få kablerne i jorden. Det her er national energipolitik, siger han.

Det er altså en dyr omgang at grave kablerne ned – og ifølge Lars Christian Lilleholt (V), er det også dyrere end tre-fire milliarder.

- Der er en ekstra regning på otte milliarder kroner, hvis man valgte at nedgrave de her store ledninger fremadrettet. Den regning vil regeringen og heldigvis også et bredt flertal i Folketinget ikke sende videre til forbrugerne, sagde Lars Christian Lilleholt (V), som er energi-, forsynings- og klimaminister, til TV MIDTVEST d. 9. april.

Søren Elbæk bakkes op af en lang række politikere såsom Kristian Andersen (KD), Niels Rasmussen (SF), Jens Højland (V) og John G. Christensen (S). Sidstnævnte efterspørger dog opbakning i Holstebro og Herning kommuner.

3:07