Juraprofessor: Mailgennemsyn var formentlig ulovligt

Ekspert i forvaltningsret, juraprofessor Lars Bo Langsted vurderer, at det formentlig var ulovligt at læse byrådsmedlems mails.

Der er formentlig tale om en overtrædelse af straffeloven i sagen om gennemlæsningen af SF-byrådsmedlem i Ringkøbing-Skjern, Niels Rasmussens mails. Det vurderer en af landets førende eksperter i forvaltningsret, juraprofessor ved Aalborg Universitet, Lars Bo Langsted.

- Vi har i straffeloven en regel, der siger, at man ikke må bryde meddelelser, som andre mennesker sender til hinanden. Det betyder oversat til dansk, at blandt andet emails er noget, der er privat, og udgangspunktet er, at det må andre mennesker ikke se, siger han. 

Tirsdag meldte Niels Rasmussen Ringkøbing-Skjerns borgmester, Iver Enevoldsen (V), kommunaldirektør Niels-Erik Kjærgaard og kommunens jurist Erna Pilgaard til politiet. Niels Rasmussen mente, at de uden hans tilladelse havde læst hans emails.

Lars Bo Langsted understreger, at han ikke har indsigt i den konkrete sag. Og der kan være interne forhold, der gør det lovligt at gennemse mails. Men har der ikke været sådanne interne retningslinjer, er det en overtrædelse af straffeloven. 

- Det er selvfølgelig alvorligt, hvis man ikke har gjort sig de overvejelser i kommunen. Det kan være, der er nogle retningslinjer mellem byrådsmedlemmer og kommunen, det ved jeg ikke. Jeg ved heller ikke, om man kan overføre ansættelsesforhold for almindelige ansættelser, til det her forhold. Men umiddelbart vil jeg tro det, for beskyttelsesinteressen er jo den samme. 

Hvis borgmesteren og de to embedsmænd på sigt skulle blive kendt skyldige, er strafferammen på op til seks måneders fængsel. Så alvorlig vurderer Lars Bo Langsted dog ikke forseelsen til at være. 

- Skulle det vise sig, at der blive rejst en tiltale, og de bliver dømt, så er det nok en bøde, vi snakker om, siger han. 

SFs byrådsmedlem Niels Rasmussen har meldt Ringkøbing Skjerns borgmester Iver Enevoldsen og kommunens kommunaldirektør og jurist til politiet.