Juleknas i parforholdet

Julen er hjerternes fest, men når hverdagen vender tilbage i januar, stiger antallet af gifte danskere, der overvejer skilsmisse

foto.JPG

Der findes næppe en tid, hvor familier er mere sammen, end i juletiden. Verden rundt samles folk med deres nærmeste og trykker på pauseknappen for at bruge tid sammen med familien. Men når højtiden er ovre, og den travle hverdag vender tilbage, overvejer mange gifte danskere skilsmisse.

Det oplever man hos Falck Healthcare. På den psykologiske rådgivningslinje har der i løbet af de seneste tre år gennemsnitligt været 74% flere opkald fra danskere, der gik med tanker om skilsmisse, i januar måned i forhold til december måned. Det overrasker ikke Annette Gaard, der er chefpsykolog i Falck Healthcare.

- Der er flere årsager til det, men det kan hænge sammen med de urimeligt høje forventninger, der er til, hvor godt man skal have det sammen i juletiden. Når julen så ikke lever op til forventningerne, kan man godt komme til at overveje, om det er fordi, at der er noget galt med parforholdet, forklarer Annette Gaard.

Annette Gaard nævner også den mørke tid som en mulig forklaring på de mange skilsmisseopkald. Med mørket følger træthed, og med træthed følger potentielt irritation, der kan føre til konflikter, når julen er forbi.

I løbet af december bygger vi forventningerne op til det store klimaks juleaften. Men selvom julen for mange er en rigtig dejlig tid, kan den store aften for andre ende i et antiklimaks. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at ægteskabet skal opløses.

- I juletiden kan det være en god idé at fokusere på, hvad man har sammen, i stedet for at sammenligne forholdet med et glansbillede. Man kan bruge julen til igen at finde ud af og sætte pris på, hvorfor man blev gift til at starte med, siger Annette Gaard, der også påpeger, at nogle ægteskaber skal opløses, fordi de simpelthen ikke fungerer.

/Ritzau