Julekalenderen: Låge nummer 2

Julekalenderen byder i denne omgang på en ung kvinde, der går sine egne veje.

2:05
11 elever færdiggjorde i dag deres uddannelse på Mercantec i Ulfborg. En af dem var den første kvindelige maskinfører, Laura Lemming.

Bag denne låge i julekalenderen gemmer sig en af landsdelens sejeste kvinder. 18-årige Laura Lemming blev i sommer uddannet maskinfører – og det var som den første pige og den yngste nogensinde.

Laura Lemming er fascineret af de store kræfter ved maskinerne, og det er noget, der ligger i blodet. En af årsagerne til fascinationen er nemlig, at hendes far også er maskinfører. Datterens uddannelse bragte da også et smil på læben hos ham.

- Det er da lækkert. Som den første kvindelige maskinfører, så er det da alletiders, sagde Lars Lemming i sommer.

Indslaget, du kan se øverst, er fra den dag, hvor Laura Lemming fik sit uddannelsesbevis i hånden. Efter indslaget blev sendt, væltede det ind med lykkeønskninger og "godt gået"-kommentarer til Laura Lemming på vores Facebookside. 

I sommer glædede Laura Lemming sig til at komme ud på arbejdsmarkedet, hvor hun allerede havde et job på hånden. Hun skulle være med til at bygge den nye motorvej, men det viste sig, at der var bump på vejen.

Efter bare tre måneder bød karrieren desværre på en fyring.

- Det var en hård start på arbejdsmarkedet, men jeg havde heldigvis et kort i baglommen, siger Laura Lemming.

Og det må man sige hun havde. Den unge kvinde nåede ikke engang at være arbejdsløs i en uge, inden hun var på arbejde et nyt sted. Tidligere var hun en del af et større firma, mens hun nu er ansat i det væsentlig mindre Nr. Nebel Entreprenørforretning.  

- Det er hundrede procent sjovere nu. Det her, det er et lille firma, og der er altid glade mennesker, så du har ikke bare folk i en walkie talkie i maskinen. Man kommer ud og knokler røven ud af bukserne hver dag. Det er meget bedre nu, siger Laura Lemming om sit nye arbejde.

 
 
Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

Kvinde i en mandebranche

På uddannelsen erkendte Laura Lemmings undervisere, at de var blevet nødt til at omskrive nogle jokes, da det er en meget mandsdomineret branche. Det trækker da også stadig blikke, når den unge kvinde tropper op.

- Det er en wow-reaktion. Så skal de have historien om, hvorfor jeg er endt, hvor jeg er endt, og så tager de skide godt imod mig. Jeg har ikke hørt negativt endnu, siger hun.

Selvom tonen af og til kan være præget af, at der ikke er mange kvinder i branchen, er det ikke noget, der går Laura Lemming på.

- Der er nogen, som tænker meget over, hvad det er, de siger. Der er nogen, der ikke tør sige det, men jeg kan sagtes grine over kvinde-vittighederne. Det er klart det, man får det sjovest med, siger hun.