Juleaften på værtshus: Flere holder alternativ jul

Flere og flere får øjnene op for, at juleaften sagtens kan foregå med andre end den nærmeste familie.

Hos værtshuset Onkel Toms Hytte i Holstebro holder gæster og personale i år jul sammen.
Hos værtshuset Onkel Toms Hytte i Holstebro holder gæster og personale i år jul sammen.
Foto: Kristian Mørk Andersen, TV MIDTVEST

Mens de fleste tilbragte juleaften med familien, fandt andre sammen i alternative fællesskaber.

På værtshuset Onkel Toms Hytte i Holstebro holdt gæster og personale for første gang juleaften sammen. Og de er ikke alene om at tilbyde en alternativ jul. Fra Røde Kors er meldingen, at flere har fået øjnene op for, at julen sagtens kan foregå med andre end den nærmeste familie.

En fabelagtig aften i hytten

På Onkel Toms Hytte dukkede tyve gæster op til en juleaften på værtshuset.

- Vi holdt en sammenkomst for alle dem, der ikke havde noget sted at være. I stedet for at være hjemme, så kan man lige så godt være her, siger Mia Ankerstjerne, der er værtshusets bestyrer.

Blandt gæsterne var Erik Grundvad Pedersen fra Holstebro.

- Hvis ikke jeg havde holdt jul her, så havde jeg nok siddet derhjemme sammen med min hund og set noget fjernsyn. At værtshuset holder jul, det er virkelig hjertegribende. Jeg får helt tårer i øjnene over det, siger han.

Aftenen blev brugt på julemad og pakkeleg på billiardbordet, og både bestyrer og gæst er enige om, at aftenen var en succes.

- Det gik fabelagtigt. Folk kom her med vidt forskellig baggrund, men alle havde en god jul. Det var pragtfuldt at se, siger Erik Grundvad Pedersen.

Når vi nærmer os julen 2019 vil personalet på Onkel Toms Hytte undersøge, om at det kan lade sig gøre at holde juleaften i hytten igen. 

- Alle var vist enige om, at det var en god og hyggelig aften i år, siger Mia Ankerstjerne.

Stort behov for selskab juleaften

Det er ikke kun i Holstebro, at folk har fundet sammen juleaften uden nødvendigvis at være i familie. Røde Kors, som står bag juleven-ordningen, har i år bragt rekordmange mennesker sammen, hvor en stor del ellers villle tilbringe julen alene. 

- Behovet er rigtig stort, og der er desværre alt for mange mennesker, der sidder ufrivilligt alene juleaften, siger Marie-Louise Gotholdt, national chef for Røde Kors.

1:34
Se indslaget: Flere får øjnene op for, at juleaften sagtens kan foregå med andre end den nærmeste familie.