Jubel på Vestkysten: Nyt bundfradrag vil give vækst

Et bredt politisk flertal er blevet enige om at hæve bundfradraget for sommerhusudlejning, og det møder jubel i Søndervig.

Solen skinner og politikerne vil gøre sommerhusudlejning til en endnu mere attraktiv forretning. Det kan næsten ikke blive bedre, mener de hos Novasol/Dansommer i Søndervig. 

Sommerhusudlejerne havde smil på læberne i dag.

- Jeg er glad på de danske sommerhusejeres vegne allerførst, og så er jeg selvfølgelig også glad på vores vegne og alle de ansattes, for vi kan jo være lidt mere trygge i det, vi laver. 

Sådan forklarer områdeleder Lars Christensen. Og han er ikke bleg for at sætte ord på, hvad det kan betyde for Søndervig og resten af vestkystbyerne.

- For det første giver det flere kunder, der køber mere ved købmanden. Men det giver jo også mere arbejde til håndværkerne, fordi man får lyst til at sætte sit hus i stand og bygge lidt til, så det har betydning hele vejen rundt, understreger Lars Christensen. 

Bundfradraget for at leje sit sommerhus ud bliver fra den 1. januar 2019 hævet fra 21.400 kroner til 40.000 kroner. De første 40.000 kroner i lejeindtægter vil altså være skattefrie for sommerhusejerne. 

Mere attraktivt at leje ud

Selvom den nye fradragsordning træder i kraft pr. 1. januar 2019, så får udlejerne allerede flere penge i kassen, hvis de lejer ud i år. 

Og tanken om en ekstra pulje skattefrie kroner kan får skeptikerne til at overveje et holdningsskift. 

- Ja, det tror jeg godt, det kan. Vi har i hvert fald snakket meget om, at vi skulle prøve at få lidt indtægter på den vej der, fortæller Børge Hansen fra Skjern.

Også de, der i forvejen lejer deres sommerhus ud, jubler over den økonomiske gevinst.

- Så kan vi jo leje sommerhusene endnu mere ud og så betale mindre i skat. Der er god efterspørgsel i forvejen, og det her vil også øge udlejningen, det er der slet ingen tvivl om, lyder det fra Torben Høholt, der kommer fra Hedensted.

Stor mangel på sommerhuse

Den politiske beslutning om at hæve bundfradraget på sommerhusudlejning bunder i et politisk ønske om at gøre plads til endnu mere turisme langs de danske kyster. 

Flere steder annoncerer sommerhusudlejerne med skilte som dette.
Flere steder annoncerer sommerhusudlejerne med skilte som dette.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

- Vi har jo en kæmpe industri op langs Vestkysten i forhold til turisme. Folk kommer og lejer et sommerhus, men lægger jo så også penge andre steder. Men i de seneste år har vi faktisk manglet sommerhuse til udlejning, og ved at hæve fradraget giver vi folk en større motivation til at leje deres sommerhus ud.

Sådan forklarer Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær, om den politiske aftale, der er en del af erhvervspakken, som regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale præsenterede i slutningen af sidste år.

Dansk Erhverv vurderer, at der med 1.000 flere sommerhuse på markedet vil komme 400.000 flere overnatninger og en øget turismeomsætning på 250 mio. kroner.